Lépj ki a saját árnyékodból- Liza története

Lépj ki a saját árnyékodból- Liza története
...egy rendkívüli cikksorozat

Néha egy kedves történet sokkal izgalmasabb és mélyebb hatást kelthet, mint egy tanító jellegű cikk. Liza fiktív története most elkezdődik, hogy az ő életén keresztül akár magunkra ismerve fejlődhessünk.

A reggel

Liza, mint mindig, most is álmosan nyomta ki telefonja ébresztőjét és fordult át másik oldalára. Már most görcsbe rándult a gyomra, hogy folytatódik a tegnapi őrült vesszőfutása és csak szalad a teendői után.

Nagy sokára végül rávette magát, hogy kikászálódjon az ágyból, amikor meghallotta kislánya, Gréti nyafogását, hogy a tegnap este kikészített ruhája helyett inkább mégis mást venne fel. Férje Áron, türelmesen nyugtatta lányát és bekísérte a gyerekszobába, ahol még kamasz fia Vince békésen aludt. A hálószobába beszűrődő beszélgetések hallatán Liza legszívesebben magára húzta volna a takarót és visszabújt volna az ágyba. Sajnos ezt nem tehette meg, meg várta „imádott” munkája, a multikulti, úgyhogy erőt vett magán és nyúzott arccal elindult a nappali felé.

Káosz

Ahogy meglátta magát a hálószoba szekrényének tükrében, vegyes érzések kerítették hatalmába. Egy morcos, nyúzott lesoványodott nőt látott, aki megkeseredett arccal bámult vissza rá. Sok ideje nem volt gondolkodnia, hogy ez ellen mit is tudna tenni, hiszen a másik szobából hallotta, ahogy Gréti még mindig a ruhája miatt nyafog, hogy mit vegyen fel.

Persze Lizának se kellett több, már most kora reggel érezte, hogy kezd felmenni benne a pumpa a nyafogás hallatán, és ráadásul látva a telefonján az időt, tudta, hogy ez a reggel is ugyanolyan káosz lesz, mint ahogy minden egyes nap. Liza elindult, hogy megvívja ruha csatáját lányával és a reggeli „miért kell iskolába menni” és „aludni akarok még” történetét fiával.

Persze az egész készülődésnek az lett a vége, hogy mindenki összeveszett mindenkivel. Lizának szokásosan még enni sem volt ideje, így indultak el késve az iskolába. Ahogy Liza nagy nehezen kitette lányát és fiát az iskola bejáratánál, már fordult is autójával a munkahelye irányába.

Megkordult a gyomra, érezte, hogy elfogja a szédülés. Ugyanis Liza könnyen rosszul lett, ha nem evett felkelés után. Így hát megállt egy gyorsétterem drivejában egy reggeliért és egy hosszú kávéért.

– Ez életmentő volt -jelentette ki, amikor végzett gyors reggeliével.

A munka

Persze, mint általában, most is késve érkezett meg az irodába, ahol már várta főnöke.

-Liza, megint nem sikerült időben elindulnod otthonról? – kérdezi a főnöke.

Persze, főnöke tipikus szingli nő, aki nem tudja mivel jár két gyerek logisztikázása meg amúgy is, semmi kedve nem volt megint leülni a gép elé, hogy beiktassa az aznapi nagy kupac számlát.

Napközben alig volt ideje enni, inni, felállni a helyéről. Úgy érezte, hogy egy olyan állandó mókuskerékben tapos, ahonnan sose fog tudni kiszállni. Közben az a különös éjszakai álma sem hagyta nyugodni, melyben drága dédije jelent meg és kérdezte tőle, hogy „ Lizácskám, boldog vagy, Te egyáltalán?”

Boldog élet titka

Sajnos elgondolkodva mamája kérdésén rájött, hogy igazából egyáltalán nem is boldog. Szeme sarkába könnyek gyűltek.

– Hol van az a lány, aki életvidám, boldog nőként házasodott össze férjével, majd várta gyermekei születését? Hol van az, aki egykoron szerette az életét? – kérdezi magától.

Mostanra csak egy zárkózott, elégedetlen, önbizalomhiányos nő, aki utálja munkáját és már egészségügyi gondjai is vannak a mindennapos stressztől. Gyomra korgása zökkentette ki gondolatmenetéből, rápillantva órájára látta, hogy már túlhaladtak az ebédidőn, de ő reggel óta nem evett egy falatot sem.

Így hát gyorsan felöltözött és leszaladt a közeli kínaiba, hogy egyen valamit gyorsan. Ebéd közben-mivel csak ekkor volt ideje-megnyitotta közösségi oldalát és elkezdte pörgetni. Látván ismerősei boldogabbnál boldogabb képeit elfogta az írigység, a düh, hogy ő miért nem lehet boldog.

Ahogy így görgette az oldalt, rábukkant egy cikkre. Mintha őt szólította volna meg. “Mi a boldog élet titka?”

– Na, erre kíváncsi vagyok- jegyezte meg hangosan Liza.

Ahogy elkezdte olvasni, úgy érezte, mintha megszűnt volna körülötte a tér, megállt volna az idő. Egyre több és több cikk jött vele szembe a MI magazin oldalán, ami arra sarkalta, hogy olvassa egyiket a másik után.

Hirtelen a telefonja csörgése szakította félbe az egyik izgalmas cikk olvasásában. A főnöke volt az.

-Liza, már több, mint egy órája elmentél és itt áll halomban a papírmunka! Tudom, hogy le vagy soványodva, de azért nem ma kell olyan hosszú ebédidőt tartanod, hogy végre valahogy kinézzél….

Na tessék! Már megint ő van elővéve, mint ahogy gyerekkorában is apja mindig őt vette elő, még akkor is, amikor nővére volt a ludas. Már kezdte is volna a dühös rágódását magában – amit  általában ilyenkor elővett-, hogy mindenért ő az áldozat, a hibás és, hogy a szülei válása, meg a szörnyű gyerekkora miatt tart most itt.

Mentőöv

Aztán, mintha villámcsapásként jutott volna eszébe az egyik cikkben olvasott mondat idézete:
„ Az élet olyan, mint egy léghajó. Ha magasabbra akarunk szállni, meg kell tanulnunk elszakadni dolgoktól, és kidobni a kosárból azt, ami nem enged felemelkedni.” (Raphaelle Giordano)

Elgondolkodott ezen.

– El kellene engednem ezeket a régi sebeket? De hogyan? Hogy tudatam idáig süllyedni? Hol tartok most?

Ezekkel a gondolatokkal botorkált vissza az irodába és öntötte ki kolléganőjének szívét és sírta el bánatát.

-De, hát Liza maga a felismerés, hogy változtatnod kell az életeden, már az elindíthat egy jobb élet felé. Tudod, mindig ezt mondom, hogy a gondolkodásunkon, tudatosságunkon nagyon sok minden múlik!- bátorította őt Judit, aki nem is értette, hogy hogyan, de mindig pozitív, életvidám csaj volt.

Ő volt a mentőöv, aki felé fordulhatott. Liza megmutatta neki a MI magazin oldalát és a remek cikkeket, ami elgondolkodtatta, hogy valamin változtatnia kell, az élete így nem mehet tovább. Judit egyből el is kezdte olvasni az egészségről szóló cikkeket, hiszen ő és a tudatos étkezés, kézen fogva járó fogalom.

Liza pedig fogta magát, beszólt főnökének az irodájába, hogy rosszul van és hazamegy. Még meg sem várta a választ, azzal a lendülettel, ahogy kinyitotta az ajtót, be is csukta maga mögött és kilépett a zuhogó esőbe….

Hogy hogyan folytatódik Liza kalandos története, Hogy meg tudja-e változatni életét, a következő cikkeimben kiderül. Kíváncsiak vagytok a folytatásra?  Folyt.köv….

Csombor-Budavári Bernadett
kineziológus, life coach, jógaoktató
2021. 11. 05.
www.anyalelekegyensuly.hu
https://www.facebook.com/anyalelekegyensuly

Szerző:
Csombor-Budavári Bernadett
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Csombor-Budavári Bernadett

Life coach,
Hatha jógaoktató, Gyerekjóga oktató,
One brain és brain gym kineziológus,
Természetgyógyász.

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.