SAHASRARA – A harmónia otthona

SAHASRARA – A harmónia otthona
Ezerlevelű lótusz, megértés, szeretet - a koronacsakra világa

A Sahasrara, azaz a koronacsakra a csakrarendszer legmagasabb minősége, a hetedik síkja. Európai szóhasználattal talán a hetedik mennyország elnevezéssel rokonítható.

Az abszolút szabadság tudati állapotát jelképezi. Ezen a síkon az ember felszabadult, mivel már nem létezik számára morális értékelés.

Sahasrara – Koronacsakra

A sahasrara jelentése; ezernyi, végtelen. A sahasrara csakra a fejtetőn található. Az „ezerszirmú lótusz”, a „Brahmarandhra” (Istenhez vezető kapu) vagy a „milliónyi sugár központja” elnevezéssel is szokták illetni, mert fénye a napsugárzáshoz hasonlítható. A Nap fényével semmilyen fényforrás nem vetekedhet, mint ahogy minden más csakra energiáját és kisugárzását elhalványítja a sahasrara csakra ragyogása.

A sahasrara csakrában fontos erő lakozik: a medhá shakti. Ez egy hormon, amely az agyi funkciókat, tehát az emlékezetet, az összpontosítást és a felfogóképességet befolyásolja.

A medhá, shakti jógagyakorlatokkal aktivizálható és erősíthető. A sahasrara-nak nincs semmilyen színe és tulajdonsága. Tiszta fénye minden színt és árnyalatot magában foglal. Az összes nádi energiája ebben a központban fut össze, mint ahogy a tengerbe is ezernyi folyó torkollik. Ez Shiva, a Legfelsőbb Önvaló székhelye. A koronacsakra aktivizálásával elénk tárul az isteni ragyogás, és megnyilvánul a Legfelsőbb Tudat. Ahogy a felkelő nap elűzi az éjszaka sötétjét, úgy szűnik meg a tudatlanságunk a sahasrara csakra felébredése nyomán.

A végső cél

Ez a csakra testesíti meg a jóga végső célját, azaz az önmegvalósítást és az Istenmegvalósítást. Aki eljut idáig, az megszabadul minden karmától és eléri a mokshát, vagyis megszabadul a születés és halál körforgásából. A jógi a meditáció során ebben a csakrában éri el a szamádhit, a Legfelsőbb Tudatállapotot. A szamádhi legmagasabb fokán, a nirvikalpa szamádhiban az elme végre tökéletes nyugalomra lel, s a jógi eléri a tudás alanyának, tárgyának és magának a tudásnak az egyesülését.

A szahaszrára csakrában ezerlevelű lótusz nyílik, a tudat tökéletes kiteljesedésének szimbólumaként. A csakra istensége a színtiszta, Legfelsőbb Tudat alakjában megnyilvánuló Shiva. Eleme az ádi tattva, a legfelsőbb spirituális tattva, mantrája pedig az ágjá csakrához hasonlóan az OM, vagyis az őshang.

A fejtető csakra az én képviselője, ezért korona csakrának is nevezik. Lótuszvirága a fejtető közepén bontja ki felfelé törekvő ibolyaszínű ezer szirmát. A legfelső, mindet egyesítő csakra a nagyagyat, a koponyafedőt és a tobozmirigyet látja el finom energiával. A benne fellépő zavart migrén, magas vérnyomás és nagyagy betegség jelzi. A korona csakra akárcsak a Keter, a legbelső templom, melyben az egység, és az egyesülés titkait fedezzük fel, a magasabb énünkkel lépünk kapcsolatba.

Az isteni egység

Ebben a csakrában éljük át az isteni egységet, Isten közelségét, a világmindenség egységét. Amikor e csakránk teljesen megnyílik, ráeszmélünk a múlhatatlan valóság létezésére, eddigi ismereteink kibővülnek, rendeződnek és tökéletesednek. Megértjük a dolgok felszíne alatt húzódó igazságokat, felismerjük a világ törvényeinek és jelenségeinek ok-okozati összefüggéseit. Harmónia uralkodik bennünk, megtalálhatjuk a tökéletes boldogságot. Alkotóerőnket a világ megszépítése és az emberek szívének megnyitása érdekében használjuk fel.

Már nem érzünk haragot, bosszút, nincsenek negatív gondolataink, mert az Isteni fény ragyog bennünk, Isten részei vagyunk. Ha a koronacsakra zárt és energiája nem megfelelően áramlik, nem találjuk önmagunkat, életünk értelmét, nem tudjuk mi az igazi önzetlen szeretet.

Jellemzői

 • Feladata: megértés
 • Kulcsfogalmai: általános szeretet, belső megismerés
 • Testi vonatkozásai: központi idegrendszer, izomzat, bőr
 • Társítható betegségek: depresszió, epilepszia
 • Szenvedélyek: öngyilkosság
 • Színe: szivárvány színei
 • Szimbolikája: Nap
 • Kövei: hegyikristály, gyémánt
 • Illatai: római kamilla, koriander, fahéj
 • Gyógyító kövek: szelenit, ametiszt, hegyikristály, citrin, ametrin.

Figyelmeztetés: a saját érdekedben ne kezdd Önmagad kezelni, keress megfelelő szakembert!
1-1 testi tünetet több, különböző csakra vagy meridián energiaproblémája is kiválthat – így kiemelkedően fontos az, hogy a valódi kiváltó ok legyen megállapítva és csak utána kezdődjön el a kialakult helyzetnek / állapotnak megfelelő kezelés.

Tartós és jó egészséget kívánok!

Szabolcsi Tamás

bioenergetikus, életmódtanácsadó, NLP-tréner, ajurverdikus tanácsadó, fitoterapeuta

Facebook: harmoniahaz.nyiregyhaza
Honlap: harmoniahaz.aranyszal.hu
Email: harmoniahaz1@gmail.com
Telefon: (+36) 70/289-29-13

Fotók: ingyenes letöltés pixabay

Szerző:
Szabolcsi Tamás
Szólj hozzá Te is

6 hozzászólás
 • Köszönöm szépen a cikket!
  Sokat megtudtam a koronacsakra működéséről és arról az állapotról, amit a harmónia jelent.
  A harmónia számomra a teljes lelki és testi békét jelenti. Azt az állapotot, amit nem billent ki, vagy csak igen rövid időre a külvilággal kapcsolatos élmény. Amikor nem ítélkezem, nem haragszom, nem félek. Harmóniában elfogadás és megértés van bennem.
  Véleményem szerint amikor elérjük a harmóniát, akkor megértjük és érezzük azt, amire Ábrahám azt mondja: ellenállás mentes vagyok, mert tudom, hogy bármi történik, minden RENDben van.

 • A harmónia számomra azt jelenti, hogy elfogadom a rosszat a jóval együtt, hisz ez a kettő csak így létezhet. Megtalálni az egyensúlyt a béket a kettő között, ami valljuk be néha nagyon nehéz. Nem szabad hagyni, hogy mindennapi rutin, mókuskerék bekebelezzen. Igyekezni kell töltődni jó dolgokkal, kedveskedni magunknak akár apróságokkal is. Így sikerülhet harmóniát teremteni, hisz erre vágyik mindenki.

 • Kedves Tamás!
  Számomra a harmónia elég régóta nem különálló fogalom, ami megáll önmagában.
  Az írásod megerősített a saját felismeréseimben. A végtelenben minden egy, végtelen harmónia, végtelen béke, végtelen nyugalom, végtelen szeretet… mire felérünk a lépcsőkön, addigra ez is teljesen beérik és természetes lesz. Olyan, mint mikor az erek találkoznak, patakká válnak, majd a folyókká, folyamokká duzzadnak és beleáramlanak, egyesülnek a tengerekkel, óceánokkal. A harmóniával mi a végtelenbe tudunk beleolvadni.
  Köszönöm az írásodat!

 • A harmónia számomra az a pillanat, amikor érzékelem a valóságot. Sajnálatos módon ritkán tapasztalható, de ilyenkor minden porcikámmal érzem. Sokat kell még fejlődnöm, de az első lépést megtettem…

 • Harmónia számomra az, amikor minden rendben van és kiegyensúlyozottságot érzek az életem minden területén. Különös, de inkább azt veszi észre az ember, ha ez jelen van (holott ennek kéne a normálisnak lennie), mert megszokott, hogy nagyon ritka, pláne a stresszes hétköznapokon.

 • Sziasztok! 🙂
  Köszönöm az aktív részt vételt és a megosztásokat mindenkinek!
  Az összes érvényes pályázat közül a mai sorsolás Nagyné Judit
  hozzászólásának kedvezett, ezúton is gratulálok a nyereményhez, melyet a kiadó fog majd eljuttatni a megadott címre. Az eljuttatáshoz szükséges adatok megadása miatt kérlek vedd fel velem a kapcsolatot privát üzenetben, hogy mihamarabb kézben tarthasd és olvashasd a nyereményedet 🙂 A többiek se keseregjenek, hamarosan újabb nyereményjátékkal jelentkezem 😉 Mindenkinek sikeres októbert kívánok!

A cikk szerzője:

Szabolcsi Tamás

Bioenergetikus, életmódtanácsadó, NLP-tréner, ajurverdikus tanácsadó, fitoterapeuta.

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.