A láthatatlan toxikus kötés

A láthatatlan toxikus kötés
Mérgező kapcsolatok

A láthatatlan toxikus kötés sokkal gyakrabban előfordul sajnos az éltünkben, mint gondolnánk. De mit lehet ilyenkor tenni?

Biztosan te is hallottál ilyen, vagy ehhez hasonló történetet: Valakinek vagy egy célja. Ahhoz, hogy megvalósuljon, létrejön egy fontos esemény. Azonban az adott személy, akinek a céljához létrejött az esemény: végül elkésik, elalszik, beteg lesz, rossz buszra száll, stb. Egyszóval valamilyen módon akadályba ütközik, és nem éri el a célját.

Miről ismerhető még fel a láthatatlan toxikus kötés?

 • Nem tudunk kilépni egy ártő kapcsolatból.
 • Olyan kapcsolatban élünk, amire leginkább ez jellemző: “húzd meg-ereszd el”, vagy “szeretlek is meg nem is”, vagy “se veled, se nélküled”
 • Amikor azt mondjuk: “nem tudok nélküle élni!”
 • Tudatosan, vagy tudattalanul alárendeljük magunkat az elismerésért, hogy szeressenek, elfogadjanak bennünket.
 • Háttérbe szorítjuk saját szükségeceteinket, csak azért, mert “megértjük” a másikat!
 • Méltatlan kompromisszumot kötünk.
 • Egész életünkben “jó gyerekek” maradunk.
 • Az élet valamilyen területén nem tudjuk átlépni azt a bizonyos határt, hogy sikeresek lehessünk.
 • Tudjuk, hogy mi számunkra a jó, azonban nem arra megyünk.
 • Amikor közel érünk a célunkhoz, akkor feladjuk, vagy meggondoljuk magunkat.
 • Folyamatos a meghatározhatatlan hiányérzet.

 

Ezek a sorok akár definiálhatnák az önsors rontás fogalmát is, hiszen valami visszahúz, nem enged tovább. Nagy valószínűséggel azonban, ezek mögött a tünetek mögött is láthatatlan toxikus kötés áll. Mit lehet ilyenkor tenni?

Ilyenkor általában nem sokat érnek önmagukban a spirituális jó tanácsok, közhelyek és frázisok, mint például:  “Engedd el, Lépj ki, Változtass, Légy Önmagad”stb…  Ezek legfeljebb csak az amúgy is jelenlévő feszültséget,  a “ Nem vagyok rá képes!” “Nem jól csinálom!” “Nagyobb baj van velem!” érzését fokozzák. 

A láthatatlan mérgező kötés kifejezést a 33 napos hawaii szellemiségű tréningsorozaton hallottam először.  A kapcsolatainkkal való törődés során számtalan példáját láttam másokon, és jó néhányat érzékeltem magamon is.

Mit jelent a láthatalan toxikus kötés, kapcsolat? Hogyan kapcsolódik a hawaii  tradíciókhoz?

Hawaii  szellemi hagyományokban nagy hangsúlyt helyeztek a harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatokra, hiszen kapcsolataink minősége nagymértékben meghatározza fizikai, mentális és érzelmi egészségünket. A kapcsolat akkor működik jól, ha szeretetet táplálnak egymás iránt, tisztelik és becsülik egymást, sok közös örömteli élményük van, és így mindenki jól érzi magát.

A Huna azt mondja: „ALOHA – A szeretet az, ami boldoggá és egészségessé tesz.”

Igen, szeretet nélkül nincs élet! A valódi szeretet nem egy érzés, hanem egy LÉTÁLLAPOT, amiben boldogok vagyunk. A valódi szeretet egy magas frekvencia, az Univerzumot összetartó erő. Ebben az állapotban nagy a MANA: az életerő, és ekkor az élet áramlásban vagyunk. Általánosságban így fogalmazzuk meg: “Jókor vagyunk jó helyen”. Könnyedek vagyunk, megéljük az élet örömét, és megosztjuk azt másokkal is.

A kapcsolódás köztünk és mások között – ember, természet, univerzum, isten.. –  nem csak a látható fizikai síkon történik, hanem a fizikai szemmel nem látható finom terekben is. Kicsit távolabbról szemlélve a létezés egy bonyolult kapcsolati háló. Az élet megnyilvánult formái ugyanis folyamatos, dinamikus kölcsönhatásban állnak egymással.

Hogy tudjuk ebben a változó folyamatban a szeretetet megtapasztalni?

Minden kapcsolat energetikai kapcsolódás is. A tradicionális Ho’oponopono szertartás során a vezető megvizsgálja az emberek közötti érzelmi, valóságban létező energetikai szálakat, az ú.n. AKA szálakat. Vagyis érzékeli mi van a felszín alatt. Ezek a szálak, zsinórok fontos információt adnak a kapcsolat minőségéről.

Áramolhat szeretet, hála, tisztelet, nagyrabecsülés, bizalom, örömteliség illetve félelem, harag, ragaszkodás, rossz szándék stb. által.  A szálak megjelenítésével megállapítható a kapcsolat  tápláló vagy destruktív volta, és természetesen a két véglet közötti sokféle  árnyalat lehetséges.

A láthatatlan toxikus kötés, kapcsolat kialakulása. Mi lehet  a következménye?

A láthatatlan toxikus kötés az emberi létünk alapjához, az “ÉN-ünk” magjához, az alapvető önazonossághoz kötődik. Akkor alakul ki, amikor még építjük az identitásunkat. Ennek a következő szintjei ismertek:

Elsődleges szint: A gyermekkor

Hogyan lehetséges, hogy a szabad szellemként született emberi lénnyel ez történik? Képzeljük el magunkat egy pillanatra kicsi gyermekként. A szüleink szeretetétől függünk, ezen múlik a létünk. Ám sok esetben szüleink nem tudnak feltétel nélkül szeretni és elfogadni.
A kicsi gyermek szemével nézve azonban a szülők vagy felnevelők „nagyok és erősek”. A gyermek függ tőlük, és igyekszik elfogadhatóvá válni. Erős az igénye a szeretetre, és a támogatásra. Ezért elutasítja önmaga egyik részét, mert csak így érzi magát „elfogadhatónak”. Így igazodik a  láthatatlan családi szabályrendszerhez.

Kisgyermekként elég egy “megfelelő pillanatban” mondott kritika, vélemény – pl. a gyerek valami “rosszat csinál” vagy azt hiszi hogy “rosszat csinál”-, a bűntudat érzése máris utat enged a láthatatlan toxikus kötés létrejöttének.
Így történhet az identitás elvesztése, átalakulása, a hamis énkép kialakítása, így jön létre az (ön)bizalom hiánya, és az alárendelődés.

A Huna szerint van egy spirituális „gerincünk”, egy csatorna, amin keresztül egy tiszta „én vagyok” állapottal érkezik a lélek. Ehhez kapcsolódik aztán a sérülés során a kihasználható, szerethetetlen, vesztes, rossz stb. címke, ami a spirituális csatornában hozzátapad a tiszta “én vagyok” állapothoz.

A láthatatlan toxikus kötés jellemzője, hogy nem tudunk róla. Vagy annyira régen történt, hogy nem emlékszünk rá, vagy annyira fájdalmas, hogy jobb nem tudni róla. Egy biztos: valahol ott bujkál bennünk egy rossz érzés, ami egy fekete darab az önazonosulásban. Az érzelmi világban a megjelenési formái általában: lánc, vas, sisak, póráz, kampó, béklyó, beton, valami feketeség, és valami teljesen meglepő szimbólum is lehet.

Másodlagos szint:

A második szint, amikor az ember élete során újból „bevonzza” a láthatóan toxikus kötéshez illő helyzeteket, személyeket. Azonban az is lehet, hogy ezek a kötések bizonyos élethelyzetekben „felébrednek”, és aktivizálódnak. Pl.: Valaki, valamit nagyon szeretne, és éppen tenni kellene érte egy lépést, de valami történik: elfelejti, elfárad, elkésik, elalszik, megbetegszik vagy egyszerűen képtelen rá, vagy hirtelen mégsem tartja fontosnak.
A kötés aktivizálódhat, ha valami fel akarja bontani a struktúrát. Ezeket hívjuk önszabotáló folyamatoknak. Az érintett nem tudja igazából kifejezni önmagát, nem tudja megélni önmaga teljességét, és ez kihat az életére.

Életünk során a szülőkön kívül természetesen másoktól is “becsúszhatnak” észrevétlenül ilyen vélemények, és egy óvatlan pillanatban megkérdőjelezhetetlen igazsággá válhatnak. Mindenki olyan hathat ránk, aki fontos nekünk. Ilyenek lehetnek pl. tanárok, barátok, a társ, és nem utolsó sorban a spirituális tanítók is!

Nagy szerepe van a tudatosságnak! Tudatában lenni: “Kire hallgatsz, kinek adod át a hatalmat önmagad szeretete helyett?”

A jó hír, hogy a láthatatlan toxikus kötés átalakítható, az elveszett rész integrálható, és visszatérhetünk egy teljesebb önmagunkhoz. Lehetőségünk van  kapcsolataink áttekintésére, a kötések felismerésére, az AKA zsinórokon áramló információ  átalakításra, eltűnt részeink újbóli integrálására.

A toxikus kötések feloldása egyik területe a  kifinomult érzékkel rendelkező  hawaii  tradícióknak.

Szeretettel,

Kutics Marianna

https://szabadaramlas.hu/

kutics.marianna@gmail.com

Szeretettel várlak tanfolyamra, ha szeretnél többet tudni a hawaii tradíciókról:

https://mimagazin.hu/esemenyek/2021/05/14/huna-bolcsesseg-utja-tanfolyam/

Szerző:
Kutics Mariann
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Kutics Mariann

KvantumTudatosság oktató és tanácsadó
Hawaii tradíciók közvetítője
Lomilomi masszőr

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.