Engedem, hadd menjen.

Engedem, hadd menjen.
Elengedés: Hogyan kezeljük a veszteséget?

Az elengedés néha fájdalmas, mert veszteséggel járhat. A veszteség pedig azért érint meg minket annyira, mert ilyenkor egy kicsit veszítünk önmagunkból is.

Tudatosan nem szeretnénk megélni ezt az érzést, ezért néha azt szeretnénk, ha az exünk visszatérne hozzánk. Azonban akármennyire is fájdalmas a partnerünk elengedése, akármennyire is szeretnénk magunk mellett tudni, a visszaszerzésnek, visszafogadásnak nincs sok értelme. Miért?

…mert ha még működne is a visszaszerzés, és meg is reformálnánk a kapcsolatot, soha nem lesz olyan, mint amilyen az a múltban volt. Törékeny és mesterkélt lesz, két teljesen különböző és szkeptikus egyénnel. A drámák azonban ismétlődni fognak, a problémák ugyanazok lesznek, amik emlékeztetni fognak minket, hogy miért is mentünk külön. 

Szakítás

A kapcsolatok nem azért szűnnek meg, mert két ember, valami rosszat tett. A kapcsolatok azért szűnnek meg, mert a két ember rossz hatással van egymásra. De miért fájnak annyira a szakítások? Miért érezzük magunkat annyira elveszettnek? 

Ahhoz, hogy egészséges, működő egyének lehessünk, jól kell magunkat érezni. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, éreznünk szükséges, hogy az időnket és az energiánkat jó, értelmes dolgokra fordítjuk.

Az értelem az elménk üzemanyaga. Ha az elfogy, akkor semmi nem fog működni. 

Kapcsolatok

Az értelem előállításának az egyik módja a kapcsolatok. Ebbe beletartozik a karrierünk, a közösségi és a baráti kapcsolatok is, valamint az ötletek, tevékenységek, amelyekkel azonosulni tudunk. Mindezek a kapcsolatok potenciális értelmet nyújtanak életünknek, ezáltal jól érezzük magunkat. A párkapcsolatok mindemellett nem csak értelmet adnak életünknek, hanem meghatározzák önmagunk megértését is.

Ha ezeknek a dolgoknak bármelyik részét elveszik tőlünk, akkor rosszul érezzük magunkat, mert az értelem nem lesz elérhető. 

Amikor ezen kapcsolatok egy része megsemmisül, akkor identitásunk egy része is elveszik, vagy megsemmisül. Következésképpen, minél több értelmet ad egy kapcsolat  az életünknek, annál jelentősebb szerepe van az identitásunknak, annál bénítóbb a veszteség és az elengedés. Mivel azonban a személyes kapcsolatok adják a legtöbb értelmet –  a boldogságot is-, ezért ezek azok a kapcsolatok, amelyek elvesztése a legjobban fáj. 

Amikor elveszítjük a kapcsolatot, akkor a jelentése – értelme – is elhagy minket.  Hirtelen már nem létezik a dolog, amely annyi értelmet teremtett az életünkben. Ennek következményeként ürességet érzünk – ami akár depresszióhoz is vezethet-, mert eltűnt a kapcsolat jelentése, értelme, és önmagunk egy része is.

Feldolgozás módjai

A veszteségre adott egészséges válaszunk az, hogy lassan, de biztosan felépítünk új kapcsolatokat, vagy új értelmet hozunk az életünkbe. Ez lényegében az újrakezdés időszaka. 

A veszteségre adott egészségtelen válasz, ha nem vagyunk hajlandóak beismerni, hogy egy részünk meghalt és eltűnt. A múltba akarunk kapaszkodni, és megpróbáljuk visszaszerezni azt, ami már lehetetlen. 

Ha az utóbbi módon járunk el, akkor jó, ha tudjuk, hogy azért teszünk így, mert az önbecsülésünk belekerült abba a hiányzó kapcsolatba. Úgy érezzük, hogy képtelenek vagy méltatlanok vagyunk a szeretetteljes és értelmes kapcsolatokra valaki vagy valami mással. 

Sajnos tény, hogy nagyon sok ember nem képes önmagát szeretni vagy tisztelni…és általában ez az igazi alapja annak, hogy a kapcsolat kudarcot vall.

Mit tehetünk?

Fogadjuk el, dolgozzuk fel a veszteséget, és engedjük, hadd menjen. Szeressük magunkat, és bízzunk magunkban. Higgyük el, hogy van tovább, és van jobb. Vegyük le a téteket a kapcsolatról.

Mik lehetnek a tétek?

 • Nincs nála jobb!
 • Nem találok nála jobbat!
 • Nem lesz még egy ilyen partner az életemben!
 • Nélküle nem tudok élni!
 • Reménytelen kilátásaim vannak, ha nincs mellettem!
 • Mit ér az életem nélküle?
 • Ő volt az egyetlen reményem!
 • Tőle függtem!
 • Nélküle senki vagyok!
 • Mihez kezdek ezután?
 • Mi lesz velem nélküle?
 • Hogyan oldalon meg az életem, ha ő nincs itt?
 • Nélküle nincs jövőm!
 • Ő volt az egyetlen, és az igazi.

Ha képesek vagyunk levenni a téteket a kapcsolódásról és a partnerünkről, akkor máris másként fogjuk látni a következő lépéseket. Elindulunk az elengedés útján. Ekkor képesek leszünk nyitott szemmel járni és észrevenni az új lehetőségeket is. Higgyük el, hogy van tovább, van jobb! Próbáljunk arra gondolni, hogy mit tanultunk, milyen leckét sajátítottunk el, amit aztán integrálhatunk a következő kapcsolatunkba. Vegyük végig, hogy mi volt jó, mi volt a rossz, és ami negatív volt, azt hagyjuk, hadd menjen.

Az elengedés az élet velejárója. Vagy megtanulunk elengedni, vagy pedig belebetegszünk a fájdalmunkba. A döntés mindig a te kezedben van.

Szeretnél változtatni a kapcsolatodon, de nem tudod, mit tegyél? Szeretnél boldogabb, harmonikusabb kapcsolatban élni? Akkor szeretettel ajánlom a 99% Légy az egyetlen! című könyvemet, vagy valamelyik tanfolyamot, ahol te is valódi nővé válhatsz, akinek megbecsülésben lehet része egy harmonikusabb kapcsolatban.

Csodás napot!

Tari Valéria 

99szazalek.blog

Fotók: Pixabay ingyenes letöltés

2021. 05.10.

Szerző:
Tari Valéria
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Tari Valéria

99% Légy az egyetlen! című könyv szerzője,
Párkapcsolati Tanácsadó,
Szent Kakaó Healing Ceremónia Facilitátor,
ThetaHealing Instruktor

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.