Hogyan tartsuk fenn a tüzet egy házasságban?

Hogyan tartsuk fenn a tüzet egy házasságban?
10 tipp a boldog párkapcsolat fenntartásáért

….és boldogan éltek, míg meg nem haltak… 

Ugye mindenkinek ismerős ez a befejezés? Gyermekkorunk meséi mind ezzel a mondattal értek véget. Bizony jó is az, amikor a kihívások, megpróbáltatások és a gonosz legyőzése után a főhős elnyeri méltó jutalmát.

Vajon így van ez a való életben is? 

Mindannyian arra várunk, hogy a sok akadály legyőzése után – amikor már azt gondoljuk, hogy végre megtaláltuk az igazit -, letehetjük a kardot, a tarisznyát, nem kell tovább küzdenünk, vándorolnunk és megszabadulunk a terhektől is. Valamiért mégsem ennyire egyszerű.

A kapcsolatok elején bele se merünk gondolni, hogy lesznek nehezebb időszakok is, hiszen mindent beborít a rózsaszín köd. Felruházzuk a párunkat ezernyi jó tulajdonsággal, elfogadjuk a másikat minden esetleges hibájával együtt, és ebben a mámoros, felfokozott tudatállapotban kialakul bennünk a MI érzése. 

Amikor aztán elillan a színes köd és kezdünk tisztán látni, nem értjük, hogy mi történik körülöttünk. Nem tudjuk, hogy miért nem találja ki a gondolatinkat a párunk, miért találkozik rajtunk kívül a barátaival is, és miért tér el a véleményünk, pedig az elején még minden olyan szép volt. 

Egy párkapcsoltban törvényszerű, hogy legyenek nehézségek, kihívások, hullámhegyek és -völgyek, amiken együtt küzdjük át magunkat. A szerelem tényleg elmúlik a rózsaszín köddel együtt, vagy fenn lehet tartani? Esetleg ujjá lehet éleszteni a párkapcsolat tüzét? Mi lehet a megoldás? 

10 tipp

1. Érdeklődjünk a másik érzései felől

Fontos, hogy ne csak a tényeket közöljük a másikkal egy kapcsolatban, hanem az érzéseinkre is térjünk ki, amikor beszélgetünk. Érdeklődjünk a másikról, a vele történtekről. Kérdezzük meg a másikat, hogyan érezte magát az adott szituációban, mi játszódott le benne, hogyan élte meg az adott helyzetet. Ha a másik felé megmarad a kíváncsiságunk, akkor az már fél siker. Beszélgessünk néha mélyebb dolgokról. Osszuk meg egymással gyermekkorunk emlékeit, történeteit, vágyainkat, hogy megismerhessük a másik véleményét, életét. Hogyan nőtt fel, hogyan lett olyan, amilyen most.

 

2. Vegyük észre a jó tulajdonságait is

Ha már régóta együtt vagyunk a párunkkal, akkor természetesnek tűnhetnek azok a jó tulajdonságok, amiért beleszerettünk a másikba. Ezeket viszont jó néha végiggondolni, elmondani és újra felfedezni. Ez jól esik a másiknak is, illetve önmagunkban is jó érzéseket, emlékeket hoz fel. Ugyanígy kérdezzük meg, hogy mit szeret bennünk, mi az, amit, ha újra előtérbe helyezünk magunkban, akkor visszatér a kezdeti lángolás.

3. Dicsérjük meg a másikat

Egy párkapcsolatban nagyon fontos, hogy megdicsérjük, elismerjük a másik cselekedeteit. Ez segít a társunk önbecsülésében, főleg, ha férfiról van szó, mert az jót tesz a férfiasságának. Minden nap mondjuk el, hogy mi az, amivel lenyűgözött, milyen szuper tettet hajtott végre, miben segített. Dicsérjük meg, a haját, az öltözetét, az ötleteit, a segítő szándékát és minden olyat, amit tett, majd köszönjük is meg. A hatás biztos nem marad el. 

4. Érintsük meg, bújjunk hozzá

Az érintés, a közelség a legtöbb férfinak nagyon fontos. Ha ebben hiány lenne, akkor a mélyebb beszélgetések alkalmával újra közelebb kerülhetünk egymáshoz. Amikor lelkileg közel enged a másik, akkor a testi közelség is javulni kezd. Érintsük-, simogassuk meg, köszöntsük őt csókkal, öleléssel, ha hazaérkezik. 

5. Töltsünk együtt minőségi időt

Az együtt töltött időben – amikor csak kettesben vagyunk- fontos, hogy kizárjunk minden zavaró tényezőt. Kapcsoljuk ki a tv-t, halkítsuk le a telefont, és egymásra figyelve, legyünk jelen az adott pillanatban. Amikor csak tudunk, iktassunk be randi időket. Lehet ez akár egy séta, vagy egy közös vacsora is.

6. Új közös élmények 

Csináljunk olyat, amit még eddig nem. Az újdonságok, az új, együtt megélt élmények  felpezsdíthetik a kapcsolatunkat. Lesz újra min nevetnünk, lesz miről beszélgetnünk, lesznek olyan közös élmények, amik egymáshoz köthetőek. Ez lehet egy teljesen egyszerű dolog is, pl: táncolni az esőben, vagy a hóesésben. 

7. Támogassuk egymást az egyéni fejlődésében

Egy jól működő, hosszú távú kapcsoltban fontos, hogy mindkét fél egyénileg is fejlődhessen, legyenek egyéni céljaink és ki is tudjunk teljesedni ebben. Legyenek szabadidős/én idős programok, amik feltöltenek és utána ezt a töltöttségi szintet tudjuk belevinni a kapcsolatunkba. Nagyon fontos, hogy támogassuk egymást egy nehezebb időszakban, ha új úton szeretnénk elindulni, vagy valami újba kezdeni. Beszéljük meg, hogy a másiknak milyen egyéni céljai vannak, hol tudnánk ebben segíteni neki.

8. Beszéljük ki a sérelmeinket

Ha nézeteltérésünk van, vagy vitatkozunk, akkor jó, ha lecsendesedésünk után egy megfelelő alkalommal átbeszéljük. Ez azért fontos, hogy senkiben se maradjon tüske, ne nehezteljünk egymásra. Jó tisztázni a kényes helyzeteket is.

9. Legyenek közös terveink, céljaink

Mindig jó, ha vannak közös terveink. Ez lehet akár a ház felújítása, autó vásárlás, pénz megtakarítás, vagy egy közös utazás, vagy bármilyen olyan cél, amit hosszú távon el szeretnénk együtt érni. Ezek azért jók, mert tudatosítjuk, hogy egy irányba haladunk és fogjuk egymás kezét az úton. 

10. Legyenek apró figyelmességek, kedvességek

Bármilyen kis apró figyelmesség jól esik a másiknak. Legyen ez egy kedves üzenet, vagy egy kedvenc édesség, a férfiaknak egy behűtött sör, kávé az ágyba, vagy egy masszázs. Bármi, amit tudjuk, hogy szeret a másik. 

+1 tipp: Töltsetek ki egy szeretetnyelvekről szóló tesztet, melyből megtudhatjátok, hogyan tudjátok legjobban a másik tudtára adni, hogy szeretitek. 

Sajnos a mai fogyasztói társadalom mindenkit arra sarkal, hogy, ha valami már elavult, nem úgy működik, akkor cseréljük le egy újra. Ezért sokszor a házasságok azért végződnek válással, mert meg sem próbálják megjavítani. Sokan azt gondolják, hogy könnyebb újabbra cserélni, pedig egy idő után ott is ugyanúgy előjönnek majd azok a problémák. Ezért inkább törekedjünk arra, hogy minden nap tegyünk valamit azért, hogy egy jól működő párkapcsoltban élhessünk. Egy boldog, kiegyensúlyozott, jól működő kapcsoltért minden nap tenni kell. 

Mi már tizenhat éve vagyunk együtt a férjemmel szerelemben, boldogságban, úgyhogy bátran merem állítani, hogy fenn lehet tartani a tüzet/szerelmet egy párkapcsoltban, ha teszünk is érte. 

Ha szeretnétek újra feléleszteni a tüzet a párkapcsolatotokban, vagy már annyira eltávolodtatok, azt sem tudod, hol is kezdj neki, akkor keress bizalommal az anyalelekegyensuly@gmail.com e-mail címen, vagy az Anyalélekegyensúly Facebook oldalamon keresztül. 

Szép napokat kíván: 

Csombor-Budavári Bernadett

Weboldal: anyalélekegyensúly.hu

Facebook oldal: Anyalélekegyensúly

2021. 02. 12.

Szerző:
Csombor-Budavári Bernadett
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Csombor-Budavári Bernadett

Life coach,
Hatha jógaoktató, Gyerekjóga oktató,
One brain és brain gym kineziológus,
Természetgyógyász.

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.