Valentin nap egyedül…Vagy?

Valentin nap egyedül…Vagy?
99% by Tari Valéria

Talán te is észrevetted, hogy az egyedülálló emberekről szóló írások túlnyomórészt szingli nőkről szólnak. Miért? Mert talán a nők számára nagyobb problémát jelenthet egyedül lenni, mint a férfiaknak. 

A nők többsége vágyik a házasságra, a romantikus kapcsolatra, a közös fészekre és arról fantáziálnak, hogy férjükkel, gyermekeikkel boldog családban élnek. Ez természetes, hiszen a lány gyermek már születésétől fogva az anya szerepre készül. Kislányként babázik, főzőcskézik és családi szerepjátékokat játszik. Ebből adódóan is, a nő természetének alapja a gondoskodás, a törődés, a figyelem, de emellett vágyik a védelemre, amit a férfi tud számára nyújtani. De akkor miért vagyunk mégis oly sokan egyedül?

Eredeti szerepek

Kezdjük egy kicsit távolabbról. Az ipari forradalom előtt a nők és a férfiak is feltétel nélkül élték meg és használták saját eredeti szerepeiket és minőségeiket. Vidéken, földeken éltek, így mindenki tudta, hogy mi a feladata. Míg a férfi dolgozott, addig a nő rendezte a házat, annak környezetét és a gyerekeket. 

Az iparosodás azonban városokba, gyárakba és lakásokba tömörítette az embereket. Eltűntek az életterek és a hagyományos feladatok. Eleinte csak a férfiak dolgoztak, majd a nők is, mert a lakás és annak rendbetartása közel sem volt már akkora feladat, mint annakidején a vidéki ház és annak teendői – Nem beszélve az anyagiakról és a többletköltségekről, hiszen a városokban nem tudták javaikat megtermelni. 

A nők munkavállalásával azonban eltűntek az eredeti női szerepek és minőségek, míg a férfiaké megmaradt. Kialakult a nők között is a hierarchikus rend, majd ugyanez a vegyes társadalomban is, hiszen a foglalkozások és a szakmák is nemtelenné váltak. Ezt követte az emancipáció, és már meg is érkeztünk a jelenbe. Lényegében az ipari forradalom az oka, hogy a nők férfias jegyeket vettek fel, és elhagyták saját, eredeti szerepeiket, minőségeiket. 

Mai szingli férfiak

A jelenkor sztereotip férfiai jobban szeretik a függetlenséget és a kalandot. Úgy gondolják, elég olyan dolog van, ami értelmet adhat az életüknek. Például a munkájuknak szentelhetik magukat. Ez nem is lenne gond, ha valóban igaz lenne. 

A munka a pénzkereséssel függ össze. A mai sztereotip férfi azt gondolja, hogy a pénz halmozásával elérheti célját. Lehet, hogy gyarapszik a pénze, a pénz utáni vágya viszont nem csillapszik. Nem érti az okot, ezért még több pénzt akar felhalmozni. 

A mai férfiban kialakult egy űr, egy hiányérzet, amit nem tud betölteni, kielégíteni. Ez a teremtés lehetőségének, és magának a teremtésnek a hiánya. Pénzt ugyanis nem lehet teremteni, mert csak az teremthető, ami belőlünk fakad. 

Mivel eltűntek a kétkezi, hagyományos férfi foglalkozások, ezért nincs lehetőségük a teremtésre sem. Tévesen azt gondolják, hogy a pénz halmozásával képesek ezt a hiányt pótolni. Ez probléma, mert a férfi egyik alappillére a kiáradás, – azaz a teremtés – amit nem tud megélni, ezért az egyetlen fennmaradt módon alkalmazza: minél több szexuális kalandba keveredik, hogy megélhesse kiáradását. Még akkor is, ha nincs konkrét következménye – gyermek -. 

Azok a férfiak, akik barkácsolnak, vagy szellemi terméket hoznak létre, talán könnyebb helyzetben vannak, mert ezek is egyfajta teremtő tevékenységek.

Férfiak tehát ezért is választhatják gyakran az egyedüllétet, hogy minél több kalandot megélhessenek, hogy “teremtésüket” minél többször gyakorolhassák. Ez azonban csak vélt szabadság, egy illúzió. 

 

Mai szingli nők

Az egyedülálló nők nagy százalékban úgy gondolják, hogy előny a szingli élet, mert így jobban elköteleződhetnek a munkájuk iránt, új barátokat szerezhetnek, előtérbe tudják helyezni saját prioritásukat. A felmérések szerint ezek a nők több, mint hetven százaléka mondta azt, hogy részéről tudatos döntés a szingliség, hogy más dolgokra koncentrálhassanak az életben. 

Azonban vannak olyanok, akik féltik a szabadságukat, félnek az elköteleződéstől, miközben magányosak. Akkor most hogy is van ez?

Félelmek

Életünket, függetlenségünket, szabadságunkat nem a párkapcsolat és az elköteleződés korlátozza, hanem az otthonról vagy a környezetünkből hozott gyermekkori minták, gátló bevésődések, amik a tudattalanunkban húzódnak meg. 

Lehet szabadon kapcsolódni valakihez anélkül, hogy feladnánk önmagunkat, a függetlenségünket vagy a szabadságunkat. A párkapcsolat ugyanis jó esetben nem a függőségről szól.

A nők tudatalatti – azaz nem tudatos – félelme általában az, hogy olyan párjuk lesz, olyan kapcsolatot élnek meg, amilyet gyermekkorukban megtapasztaltak szüleiktől. Az is elképzelhető, hogy előző kapcsolatuk mérgező volt, ezért félnek az új kapcsolódástól. – Ennek a gyökerei azonban szintén a gyermekkori mintázatokhoz vezethetőek vissza. 

Lehet, hogy édesanyjuk is egyedül nevelte őket, vagy szülei kapcsolata rossz volt, esetleg bántalmazás történt a családon belül, vagy negatív az apai minta, és emiatt döntöttek úgy, hogy egyedül jobb. Bezárkóznak, megvonhatják maguktól a lehetőséget, megtagadhatják a kapcsolódást, hogy ne csalódjanak, elkerüljék a fájdalmat, a veszteséget, vagy a fájdalmas gyermekkori élmények ismétlődését. 

Megoldás 

Ezek az rögzült érzelmi minták határoznak meg minket, a személyiségünket, és sajnos a párkapcsolataink minőségét is. Teljesen mindegy, hogy miért döntöttünk úgy, hogy a szingli életet választjuk, érdemes lehet szembenézni korábbi traumáinkkal, blokkjainkkal, amit a tudattalan raktároz. Ha szembe merünk nézni önmagunkkal, a félelmeinkkel, akkor képesek leszünk azokat feloldani is, ami után már szabadon dönthetünk. Ekkor el tudjuk engedni a kényszeres megfelelést, a tagadást, a ragaszkodást, a félelmeinket, vagy akár a függőséget. Ha ezt megtettük, akkor még mindig dönthetünk úgy, hogy inkább a szingli életet választjuk. Ez viszont már a mi szabad akaratunk, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania. 

Jó vagy rossz

Nincs jó, vagy rossz megoldás, egyszerűen csak döntés van, ami mindig arra visz, amerre mennünk kell, amit meg kell tapasztalnunk. Mindig, mindennek oka van. Ha megtanuljuk a leckét, akkor mehetünk tovább. Az élet egy felfedezés egy kaland és tapasztalás. Mindig minden úgy jó, ahogy van, azonban sokszor ez csak idővel derül ki. Mindenre választ kapunk, hogy mi mért történt/történik. Ha tudatosan élünk, akkor viszont hamarabb – már a jelenben – megkaphatjuk a kérdéseinkre a választ. Ha mindehhez még önismeretet is társítunk, akkor jó útra tereljük a jövőnket, és hamarabb meglelhetjük a boldogságot. 

Zárójel

Valentin nap akkor van, amikor mi szeretnénk, hogy legyen. Ha úgy akarjuk, akkor lehet akár az év összes napján. A szeretet és a szerelem nem korlátozódhat egyetlen napra, nem kell, hogy az évnek egyetlen meghatározott napján ünnepeljünk. Jó, ha szívünkben minden nap ünnepnap van, és eszerint élünk. 

Párkapcsolati problémákról, a férfi működéséről valamint eredeti női szerepeinkről és minőségekről beszélgetünk a Párkapcsolati Mini délutánokon, ahol szűkebb női körben pár óra alatt megoldásokat is találhatunk. Szeretettel várlak, ha egyéni, vagy akár csoportos módon te is szeretnéd megtalálni a megoldást, hogy egy jobb, boldogabb, harmonikusabb kapcsolatban élhess.

Csodás napot!

Tari Valéria

 

Weboldal: 99szazalek.blog

FB: 99% Valódi Nők

FB csoport: 99% by Tari Valéria

 

Fotók:Laura Ockel, Zoltán Tasi, Katie Moum Unsplush

Szerző:
Tari Valéria
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Tari Valéria

99% Légy az egyetlen! című könyv szerzője,
Párkapcsolati Tanácsadó,
Szent Kakaó Healing Ceremónia Facilitátor,
ThetaHealing Instruktor

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.