Vajon érdemes a múltat emlegetni?

Vajon érdemes a múltat emlegetni?
99% Tari Valériától

 

Lehet, hogy úgy gondoljuk, hogy a múlt felhozatalának egyértelmű oka van. Bizonyára fontos a jelentése, és az üzenete is, de lehet, hogy érdemes egy kicsit átgondolni, hogy mit szeretnénk valójában közölni, és mi az az érvrendszer, vagy probléma, ami miatt úgy gondoljuk, hogy a múlt hánytorgatása helyénvaló a párkapcsolat kereti között. 

A múlt következetes elő hozatala ugyanis nem minden esetben segít a problémák megoldásában. Annak megértése viszont, – hogy miért fontos számunkra háborgatnunk a múltat – lehet, hogy akár hatékonyabb módszert is eredményezhet a kényesebb kérdések kezelésében. Azt kell tehát megvizsgálnunk, hogy mit akarunk mondani, mi a valódi szándékunk a múlt felidézésével. 

A párkapcsolatokban előfordulnak kisebb-nagyobb konfliktusok. Az ilyen harcok azonban negatívan hathatnak a kapcsolatokra, és el is mérgesíthetik a helyzetet, aminek az eredménye, hogy saját magunk csapdájába eshetünk. 

A harc eleve férfi privilégium. Ha nőként csatába állunk a férfi ellen, akkor nagyon hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy a férfi egyre agresszívabb, egyre elszántabb, és egyre nagyobb fájdalmat okoz. Miért? 

Mert ha harcolunk vele, akkor ellenségként tekint ránk, akit minden áron le akar győzni. Ilyenkor nem látja bennünk a nőt. Mit tehetünk ez ellen? 

Vizsgáljuk meg, hogy mik a valódi szándékaink, minek szeretnénk hangot adni, és a harc helyett használjuk érzelmeinket a kommunikáció során.

Miért kerülhet elő a múlt?

 1. Igaz, vagy hamis

A saját valós, vagy vélt igazunk igazolására rendszeresen a múltat használjuk lőszerként. A másik múltbéli hibáit felhasználva próbálunk saját igazunk mellett érvelni. Lehet, hogy valóban igazunk van, de a harc helyett használjuk inkább az érzelmeinket, hogy megmentsük a párkapcsolatot egy kellemetlenségtől.

2. Valamiért még nem bocsátottunk meg

Gyakran csak azért emlegetjük a múltat, mert még mindig bennünk van egy tüske, és még nem tudtunk megbocsátani. Ha ez így van, akkor vizsgáljuk meg, hogy mi az, ami még mindig fájdalmat okoz, és a megfelelő pillanatban, érzelmeinket előtérbe helyezve, a másik vádolása-, és minősítése nélkül mondjuk el partnerünknek, hogy mi az, ami még mindig fáj, és mi az, amivel kiengesztelhetne minket.

3. Kontroll

Amikor felidézzük párunk múltbéli hibáit, akkor azt az üzenetet is kódolhatjuk, hogy elvesztettük a bizalmunkat, és inkább megragadjuk az irányítást. Léteznek múltbéli téves döntések, de mielőtt bárkit megvádolnánk régi tetteiért, lehet, hogy érdemes egy kicsit magunkban is kutakodni, hogy mi hányszor tévedtünk, és hányszor hoztunk rossz döntést. 

Ha a férfi nem érzi a nő részéről a tiszteletet, és a bizalmat, akkor nagyon hamar újabb problémák fognak generálódni, és akár vége is lehet a kapcsolatunknak. 

4. Kitérni a válasz elől

Vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen csak szeretnénk kitérni a válasz elől, mert kellemetlen számunkra. Ezért egyszerűbbnek gondoljuk, hogy felhozunk egy múltbéli eseményt, vagy sérelmet, mintsem beleálljunk egy olyan témába, amiről nem akarunk beszélni. Ha szeretnénk elkerülni a konfliktust, akkor elég lenne csak annyit mondanunk: “Nekem ez kellemetlen, nem szeretnék róla beszélni.” Ha az adott téma viszont olyan mélyen érint, hogy nem csak kellemetlen, hanem szinte felvállalhatatlan számunkra, akkor érdemes megvizsgálni magunkat, hogy minek a terhét, fájdalmát, szégyenét, vagy felelősségét nem tudjuk vállalni, és miért döntünk inkább úgy, hogy a másikra hárítjuk.

5. Érzelmi kontroll  hiánya

Amikor indulatosak vagyunk, gyakran emlegethetjük a múltat. Ebben az esetben úgy tűnik, van egy elvarratlan szál, hiszen ha triggerel valaki minket, akkor azonnal olyan heves érzelemmel reagálunk, amit nem tudunk kontrollálni. Nagyon nagy önfegyelemre, és önkontrollra van szükség, hogy ezekben az esetekben meg tudjunk tartani önmérsékletünket, és elkerüljük az érzelmi kirobbanást. Érdemes megfigyelnünk, hogy mi váltotta ki az érzelmi reakciót, és önismereti munkával (családállítás, kineziológia, theta-healing, meditáció stb.) magunkba nézni, hogy megoldjuk, és érzelemmentessé tegyük a múlt bizonyos pontját, bevésődött eseményét.

6. Büntetés

Ha büntetni akarunk valakit, akkor nagy valószínűséggel olyan emlékeket fogunk a múlt bugyrából kiragadni, amit a másik szégyell, vagy bűnösnek érzi magát. Amikor ilyen kellemetlen múltbéli cselekedettel, tettel állítjuk szembe a partnerünket, akkor olyan érzelmeket hívunk a jelenbe, amit mi magunk sem szeretnénk újraélni. Semmi sem rosszabb, mint amikor egy általad szeretett ember a legrosszabb énedre emlékeztet. Felidéződik a fájdalom, és a probléma nem csökken, hanem sokkal inkább károsodik a kapcsolat. 

Hogyan kezdjük el leépíteni magunkban a múlt hánytorgatását?

Ha észrevesszük, hogy éppen a múlttal szeretnénk előhozakodni, akkor tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

 • Miért most?
 • Miért jön ebben a pillanatban ez elő bennem?
 • Hányadszor fordul elő, hogy ezzel hozakodok elő?
 • Miért fontos az, ami akkor történt?
 • Milyen érzelmeket vált ki belőlem az, amit fel szeretnék hozni?
 • Mi rejlik a szavak mögött?
 • Mi a valódi szándékom?
 • Mi az az érzelmi igény, ami nincs kielégítve?
 • Mi az, amit meg szeretnék oldani?
 • Hogy próbáltam eddig megoldani?
 • Hogy lehetne megoldani?

A múlt hánytorgatása rengeteg fájdalmas érzelemmel járhat együtt, ami mindenképp negatív hatással van a párkapcsolatra. Nem beszélve arról, hogy a másik félben egy védelmi reakció indul be, ami a férfi esetében egyenlő a harccal, a küzdelemmel, amiben biztos, hogy alul maradunk. Érdemes tehát odafigyelnünk, hogy mit, és miért akarunk a múltból elővenni. 

Figyeljünk egymásra, és találjunk módot a párkapcsolati problémák, és a fájdalmak megbeszélésére, és rendezésére. Ha belegondolunk, akkor látjuk, hogy a múlt hánytorgatásának egyetlen célja, hogy megértse végre a partnerünk, hogy mit szeretnénk közvetítetni, vagy üzenni. Általában addig használjuk fegyverként a múltat, amíg a társunk meg nem érti, hogy mit érzünk, mi a szándékunk, és mit szeretnénk elérni. De ha van ennek más módja, akkor miért használjunk olyan eszközt, ami tönkreteheti a kapcsolatot. Mi ennek a másik módja? 

A 99% elnevezésű 3 napos tanfolyamon, – ami a párkapcsolaton belüli női szerepekre, minőségekre, női kommunikációra, és a férfi megértésére épül – sokat beszélgetünk ezeknek a lehetőségeiről, és eszközöket is kapnak a résztvevők, hogy kezelni tudják az ilyen, és ehhez hasonló helyzeteket. Valamint megoldást kapnak arra is, hogy mit kell tenni akkor, ha a férfinek jut eszébe hánytorgatni a múltat. 

Legyen csodás napod! 

Valéria

Facebook oldal: 99% Valódi Nők

Weboldal: 99szazalek.blog

 

Tari Valéria
Szerző:
Tari Valéria
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Tari Valéria

Tari Valéria

99% Légy az egyetlen! című könyv szerzője,
Párkapcsolati Szakértő,
Szent Kakaó Healing Ceremónia Facilitátor,
ThetaHealing Instruktor

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.