Nevess minden nap!

Nevess minden nap!
A nevetés jótékony hatásai

A mosoly, a nevetés összehozza az embereket, boldogsággal és meghittséggel tölt el mindenkit. Előidézhet egészséges fizikális változásokat is az emberi szervezetben. Erősíti az immunrendszert, fokozza az energiát, csökkenti a fájdalmat és stressz ellen is kiváló „orvosságnak” bizonyul.

A humor maga bizony fertőző. A felmorajló nevetés hangja sokkal ragályosabban hat, mint bármilyen köhögés vagy tüsszentés. Az egyik leghatékonyabb orvosság – és még fizetnünk sem kell érte!

 

A nevetés jótékony hatása a testre – és az elmére

A nevetés az egyik legjobb stresszoldó eszköz. Nincs is annál hatékonyabb, mint egy kiadós nevetés, ami egyensúlyban tarthatja a test és lélek harmóniáját. Ösztönző hatású, frissen, éberen tartja az elmét. Egyetlen nevetés többet érhet száz meg száz antidepresszánsnál! Az emberi kapcsolatok megalapozásában is igen fontos szerepet tölt be.

Miben segít a nevetés?
  • Ellazítja az egész testet. Egy kiadós nevetés után az izmok ellazulnak, a fizikai feszültség, stressz elmúlik.
  • Erősíti az immunrendszert. Csökkenti a testben lévő stresszhormonok mennyiségét, növeli a fertőzés elleni antitestek számát, ezáltal javul a betegségekkel szembeni ellenálló képesség.
  • Az endorfintermelődést, avagy a „boldogsághormont” is kiválthatja a nevetés. Ez fontos a mindennapi jó közérzethez, emellett a fájdalmat is enyhítheti.
  • A nevetés a szívműködésre is jótékonyan hat. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a szívroham és más szív-érrendszeri problémák kockázatát.

Pozitív hatások lelki egészségünk megőrzésében

A nevetéstől jól érezzük magunkat. A humor pedig abban segít, hogy megőrizzük optimista, pozitív gondolkodásmódunkat a nehezebb időkben is. Erőt és bátorságérzetet ad, hogy reményekkel telve vághassunk bele valami újba. A nevetés ragadós, hallatán vagy láttán az agyunk arra késztet minket, hogy elmosolyodjunk, elnevessük magunkat.

Feloldja a nyomasztó érzéseket, hiszen mikor nevetünk nem érzünk szomorúságot, sem fájdalmat. A nevetéstől feltöltődhetünk, kipihentnek érezhetjük magunkat. Ez csökkenti a stresszt, növeli az energiaszintet, jobban tudunk koncentrálni a napi teendőkre is. A humor abban is segít, hogy bizonyos helyzeteket reálisabban kevésbé fenyegetően fogjunk fel. A humoros perspektíva távolságot teremt, amely segít elkerülni a túlterheltség érzését.

A nevetés jótékony hatása szociális környezetünkben

A humor és a játékos kommunikációs formák pozitív erővel bírnak, ezáltal elősegítik az emberek közti érzelmi kapcsolatokat. A nevetés miatt pozitív kötelék alakul ki az emberek között, ami segít elkerülni a stresszt, segít a nézeteltérések, konfliktusok megoldásában.

Társaságban sokkal erősebben hat!

A közös nevetés az egyik leghatékonyabb eszköz a kapcsolatok fenntartásában. A humor igen erőteljes hatékony módja annak, hogy összekösse az embereket – a nehéz időkben is. Ha a mindennapi, monoton életünkbe egy kis vidámságot, humort csempészünk azzal nem csak a magunk, de környezetünk kedélyállapotán is javíthatunk, baráti vagy szerelmi kapcsolatainkról nem is beszélve. Soha nem szabad erőltetni: a humornak, nevetésnek mindig szívből kell jönnie.
Ezáltal oldottabbak, nyitottabbak lehetünk, könnyebben ki tudjuk fejezni önmagunkat és érzelmeinket is.

Csempésszünk több vidámságot életünkbe!

A nevetés velünk született dolog. A kisbabák már az első hetekben elmosolyodnak és pár hónaposan már hangos nevetésre képesek. Szánjunk időt a nevetésre, a humorra!

Fejlesszük humorérzékünket!

Az egyik alapvető feltétele a humor fejlesztésének, hogy kevésbé vegyük komolyan magunkat. Ismerjük az „örökké komor, halálosan komolyan gondolkodó”–típusú embereket. Semmi móka. Semmi öröm. Természetesen vannak bizonyos események, ahol nem illik viccelődni, nevetgélni. De általában a társasági események nem a bánatról, szomorkodásról szólnak, hanem arról, hogy mindenki érezze minél jobban magát.

Nevessünk!

Alkalmat bármikor és bárhol találhatunk rá. Engedjük szabadon bátran a humorérzékünket, hogy mások életébe is jókedvet csempésszünk! Zárásként jöjjön néhány hasznos tipp:

  • Tudjunk nevetni önmagunkon. Osszuk meg a kínos, nevetséges pillanatainkat barátainkkal, családunkkal. Lássa az élet derűsebb oldalát!
  • A kevésbé komoly beszéd is segít azon, hogy ne legyünk túl komorak.
  • Találjuk meg a humort a kínos helyzetekben is, az irónia ilyenkor jól jöhet, segít oldani a feszültséget.
  • Tartsunk bármilyen kis játékot az asztalunkon vagy az autónkban. Irodánkban egy vicces kép is feldobhat minket.
  • Számítógépre képernyőként is választhatunk olyan képet, ami megmosolyogtat, boldoggá tesz minket.
  • Foglalkozzunk a stresszel – végül is ez a fő ok, ami gátolhat minket a nevetésben. Ügyeljünk arra, hogy gyerekeink eleget szórakozzanak, nevessenek! Jó példával járj elől.

Tartós és jó egészséget kívánok!

Szabolcsi Tamás

bioenergetikus, életmódtanácsadó, NLP-tréner, ajurverdikus tanácsadó, fitoterapeuta

Facebook: harmoniahaz.nyiregyhaza
Honlap: harmoniahaz.aranyszal.hu
Email: harmoniahaz1@gmail.com
Telefon: (+36) 70/289-29-13

Szerző:
Szabolcsi Tamás
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Szabolcsi Tamás

Bioenergetikus, életmódtanácsadó, NLP-tréner, ajurverdikus tanácsadó, fitoterapeuta.

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.