Dráma az anyaméhben 2. rész

Dráma az anyaméhben 2. rész
Mesterséges megtermékenyítés

Számos terhesség indul ikerterhességnek anélkül, hogy bármilyen tudomása lenne róla a szülőknek. Azonban az ikrek már az anyaméhben is tisztában vannak egymás jelenlétével, kapcsolódásuk minőségével. Ha egyikőjük „elveszíti” – még ott, az anyaméhben- a testvérét, akkor a megszülető gyermek(ek) tudat alatt folyamatosan érzékeli(k) az elveszített ikertestvér hiányát. Az ikerterhesség témájának járt utána Alfred R. és Bettina Ausermann a “Dráma az anyaméhben” című könyvében.

Mesterséges megtermékenyítés és „ikersztori”

A “Dráma az anyaméhben” cikksorozat első részében megismerkedhettünk az ikerterhesség fajtáival és megtudhattuk, hogy a terhességek nagy része ikerterhességgel indul. Ebben a cikkben megtudhatjuk, hogyan hathat az ikrekre és az ikrek életére a mesterséges megtermékenyítés.

Nagyjából minden száz terhesség egy ikerterhesség sikeres kihordásával végződik, viszont érdekes, hogy miden tizedik terhesség kimutathatóan ikerterhességnek indul. Ez alapján a könyv szerzői az alábbi „10-szer 10 osztva kettővel” formulát határozták meg:

 • Minden tizedik anya hasában ikerpár volt a terhesség kezdetekor.
 • A beágyazódott ikerterhesség meg is születik minden tizedik alaklommal.
 • Minden századik születés egy ikerszülés.
 • Minden ötvenedik testvérnek van ikertestvére.”

Itt és a további cikkekben a következő megnevezések fognak szerepelni:

 • „féliker/egyedül született iker: túlélő ikertestvérét elveszítő ikertestvér -az utóbbi kifejezés egyaránt vonatkozik az egy, vagy több ikertestvért elveszítő megszületett ikerre;
 • egyesiker: egymagában fogant és született ikertestvér.”

A könyv jó néhány olyan leginkább fizikai tényezőt sorol fel – mind a férfi, mind a nő részéről-, amelyek miatt a pár a mesterséges megtermékenyítés mellett dönthet. A könyv szerzői szerint azért, mert számos esetben a lelki, belső munkát végző pároknál sok esetben megadatott a természetes fogantatás, így „indokolatlan” lett volna a mesterséges megtermékenyítés, és az ezzel a folyamattal járó többszörös lelki, fizikai és anyagi terhek vállalása. Fontos megfigyelés volt, hogy a terhességre vágyó nők milyen körülmények között születtek meg, érték-e őket sokkhatások, esetleg veszítettek-e el ikerpárt édesanyjuk terhessége folyamán.

A lelki okok között az alábbiakat jegyzik meg

 • A nő nem érzi magát abban a lelki helyzetben, hogy gyermeke születhessen, amelynek oka(i) tudatalatti traumatikus eseményre, élményre, sérült családi háttérre vezethető(k) vissza.
 • A férfinál csak általánosan jegyzi meg, hogy lehetnek lelki okai annak, ha nem tud utódot létrehozni.
  Véleményem szerint a férfi tudatalattijában is meghúzódhatnak gyermekkori traumatikus események emlékei, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a sikeres gyermekáldás létrejöttét.
 • A párnál fellépő együttes okok lelki tényezőiként a
 • „nincsenek egymásra hangolódva” illetve
 • „tudatalatt nem is vágynak közös gyermekre” megfigyelések találhatók.

Miért fontos a lelki tényezők megvizsgálása?

Számos, orvosilag meghatározható tény szerint alkalmasnak ítélt szülő jelölteknek sem sikerül utódot nemzeniük.  Ezek a szülők következő lépésként a mesterséges megtermékenyítést tekintették az egyetlen kézenfekvő megoldásnak. Számos esetben „megelőző” lelki munkának köszönhetően sikerült olyan rejtett érzelmi, tudatalatti tényezőkre rátalálni, amelyek a háttérben meghúzódva akadályozták meg egy sikeres terhesség létrejöttét. Ezek feloldásával elkerülhetővé vált a mesterséges megtermékenyítés igénybevétele és a terhesség természetes fogantatás eredménye lett.

A mesterséges megtermékenyítés folyamata anyagilag és lelkileg is megviseli mindkét felet és teljes odaadást és jelenlétet igényel.
A folyamat folyamán akár a nő, akár a férfi érezheti azt, hogy nem elég jó, mert fizikailag nem elég termékeny, vagy alkalmatlan stb. Ezek a folyamatosan visszatérő rejtett érzelmek, érzések ott kavarognak lelkünkben, gondolatainkban a bizonyítás, az akarás, a vágyak, a megfelelési kényszer, a félelem a veszteségtől, a mindenfajta komplexusok által szőtt letaglózó hálóban.

Az apa ondósejtjeivel nemcsak a fizikai jellemzőket, hanem „ősei történetét és tulajdonságait, családja erősségeit és gyengeségeit és egyéb családi kapcsolódásokat is átörökíti”.

Mi történik akkor, ha az apa más?

„Egy idegen ondósejttel történt mesterséges megtermékenyítés esetében, annak következménye lehet az, hogy a gyermek nem tudja felvenni a kapcsolatot őseinek egyik felével”, ami hiányérzetet eredményezhet függetlenül attól, hogy mennyire mély és jó a nem biológiai apjával való kapcsolódása.

Az apa nem saját gyermekére tekint, míg az „anya nem saját partnerének tekintetét látja gyermeke szemeiben”. (Persze ez csak egy a sok lehetséges „viszonyulásból”, és számos sikeres és tiszteletteljes történet létezik szerte a világban. A témakör feldolgozása a nehézségek kiemelésére fókuszál leginkább…)

Fentihez hasonló érzelmi helyzetet hordozhat magában az idegen petesejt megtermékenyítése, majd annak kihordása az „anya” által. A gyermeknek hiányérzete támadhat az anyához, az anyai ősökhöz való kapcsolódás terén.

Sikeres mesterséges megtermékenyítéshez „a méhbe legtöbbször legalább két, már növekedésben lévő stádiumú embrió kerül beültetésre, ami azt jelenti, hogy a megszületendők majdnem mindegyike elveszített legalább egy ikerpárt”. Ez a veszteség indirekt módon lenyomatot alkothat a megszületett ikerben, s kérdés, hogy milyen hatást gyakorol ez majd később az életére.

A veszteség

A veszteség nem csak „spontán” hanem tudatos döntés eredménye is lehet, amikor a szülők, vagy az orvosok a sikeres beágyazódásokat követően a többes ikrek csökkentése mellett dönt. Itt szeretném jelezni, hogy „a legtöbb európai országban”, etikai okok miatt „csak” három megtermékenyített petesejtet lehet beültetni.

Már az ikerterhesség önmagában is kockázatos, amely kockázat minden egyes „plusz” embrióval tovább nő. A koraszülés, torzszülés esélye jelentősen emelkedik, és önmagában is magas fogyatékossági kockázatot rejt a többes iker terhesség. A döntés nehéz, hogy vállaljuk-e a több mint két iker terhesség kihordását, vagy a többes ikrek „csökkentését” választjuk, mely utóbbi hozadéka lehet a megmaradt gyermek(ek) halála vagy súlyos lelki károsodása.

A csökkentés (vagy magzatelhajtás) végrehajtása orvosi szempontból azt jelenti, hogy a kiválasztott embrió (12-14. hét) szívébe káliumklorid-oldatot fecskendeznek, amelynek következtében a szív két percen belül megáll. A kiválasztást az orvos végzi. A szülő „megmenekül” ennek a döntésnek a felelőssége alól.

A magzatok érzékszervei már egészen korai fejlődési stádiumtól kezdve érzékelnek. „Túlélőként” csillapítatlan gyásszal, vággyal nézhetnek szembe, vagy kérdezgethetik maguktól visszatérő gondolatként, hogy miért nem ők haltak meg?

Számos esetben fontos lenne a „csökkentés” következtében elveszített magzatot is meggyászolni, erre időt fordítani, és a jövőben, a már megszületett „iker”-testvérrel együtt megemlékezni a testvér távozásáról.

A veszteség feldolgozása mind a szülők, mind a megszületett gyermek(ek) számára jelentős fontossággal bíró téma lehet, amelyre érdemes kiemeltebben odafigyelni, hiszen a hozzánk közel állok fontosak számunkra, s ennek tényeit érdemes elismerni és tiszteletben tartani.

Folytatás következik..

Egyéni kezelés

A ThétaHealing® modalítás érzelem és hitmunka része képes feltárni olyan mintákat, amelyek visszautalhatnak egy ilyen típusú dráma lenyomatára. Az ülést végző személy energetikai „tértartással” támogatja az önmagunkhoz, tudatalattinkhoz, és a mindenséget átszövő és bennünk is meglévő életerőhöz, tudatossághoz való kapcsolódást. A bennünk lévő isteni esszencia érzi és érti az „igazát”, s ennek mindkét fél tudatában van. Félrebeszélésre kevés az esély, mert a belső igazság láthatóvá és tapinthatóvá válik. Az egyetlen „félni való” az őszinte találkozás önmagunkkal. Ebben tudok humoros és biztonságos teret nyújtani azoknak, akik úgy érzik, hogy ez a modalitás nyújthat számukra tovább lépést az eddig még fel nem oldott, dolgozott belső „feszülések” elengedésére.

H. Elektra

E-mail cím: helektrahealing@gmail.com
helektrahealing.com,

+36 30 74 35 497,

viber, whatsapp, Eli-Xir by Elektra fb
2021-10-10

Fotók: Pixabay ingyenes letöltés

Szerző:
Hatzopoulos Elektra
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Hatzopoulos Elektra

LifeCoach (Életvitel Útmutató), ThétaHealing ® Instruktor és Konzulens

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.