A férfi négy archetípusa

A férfi négy archetípusa
Hogyan élhet igazán teljes életet a férfi?

Korábbi cikkemben a férfi lét megpróbáltatásairól írtam, és arról, hogy a különböző “lét-csapdákból” igenis van kiút; mégpedig az önismereten át. Továbbszőve ezt a gondolatsort, szintén Richard Rohr műve alapján, fontosnak tartom, hogy megosszak néhány gondolatot a négy férfi archetípusról.

Rohr, A férfi útja II. című könyvébe Robert Moore archetipizálását használta fel, aki mítoszok, mondák és hőstörténetek egész sorát tanulmányozta át. Kutatása alapján négy férfi karakter jelenik meg minden történetben: a király, a harcos, a mágus és a szerelmes. Az egyes művekben e karaktereknek hol a jó, hol a sötét oldala kerül ábrázolásra. E négy típus lefedi a férfi minden minőségét.

A király

A király az apa és a hatalom megtestesítője. Egy erős király pontosan tudja, mik a céljai, hol vannak birodalmának határai, és hogyan állíthatja hatalmát a köz szolgálatába. Ahhoz, hogy az erős király megszülethessen a férfiben, egy bölcs és erős apa mintára van szüksége. Ha ez hiányzik, a hatalommal kapcsolatosan ítéletek és félelmek alakulnak ki benne, amik miatt saját hatalmától és erejétől is félni fog, vagy épp félelmét túlkompenzálva zsarnokká válik.

Ahhoz, hogy a király megerősödjön, az apasebeket – ahogy azt korábbi írásomban más megközelítésben már említettem – be kell gyógyítani. Erős király nélkül a férfi nem tűz ki saját célokat, hanem egy általa nála hatalmasabbnak titulált karakter alá rendeli magát, mert ezt a minőséget önmagán kívülre helyezi.

Az önismeret egyik célja, hogy a férfi megtalálja önmagában a saját királyát, akiben megbízik, és akinek hatalmát nem öncélúan, hanem a magasabb jó szolgálatába állítva gyakorolja, mert a bölcs király csak így lehet boldog.

A harcos

Az igazi harcost nem véletlenül ábrázolják mindig karddal a kezében. Ez azonban nem az a kard, amivel ölni kell. Ez az a kard, amellyel szét lehet választani. El lehet különíteni a dolgokat és a személyeket az érzelmektől. Fontos, hogy a harcos számára kijelöljék azokat a határokat, amelyeket akár élete árán is megvéd, mert a harcos másik feladata a határvédelem. A harcos továbbá a férfi azon része, akinek célra van szüksége. Egy olyan célra, amely magasabb rendű igazságot képvisel.

Ha a férfi rendelkezik önmagában a bölcs királlyal, ezt a célt saját magában fogja megtalálni, illetve a határokat saját maga fogja kijelölni. A helyzet ugyanez, ha a király archetípusának sötét, zsarnoki oldalával bír. Ennek azonban drámai következményei lehetnek. Akiből pedig a király teljesen hiányzik, harcosát egy külső hatalom szolgálatába állítja, mely ugyancsak lehet jó és sötét.

Szellemi Harcos

A harcos minőség szemléltetésére egy rövid részletet hoznék a Férfi útja II. c. könyvből:

“Van egy híres történet egy szamurájról és egy szerzetesről. A szamuráj így szól: “Tudod-e, hogy át tudlak szúrni ezzel a karddal úgy, hogy a szemem sem rebben?” A szerzetes így válaszol: “Tudod-e, hogy én képes vagyok hagyni, hogy átszúrjál – úgy, hogy a szemem sem rebben?” A tanulság az, hogy a szerzetes az igazi szamuráj, mert a szamurájt arra tanították, hogy nézzen szembe a halálfélelemmel – de sohase öljön, ha nem feltétlenül szükséges.”

Ez a szellemi harcos útja. A szellemi harcos képes szembenézni a saját halálával, és képes céljáért lemondani más, számára jó dologról. A haláltól való félelem az egzisztenciális pszichoterápia egyik alapvető kérdése, és most, ebben a rendhagyó időszakban talán még inkább reflektorfénybe kerül.

A harcosnak is megvan a sötét minősége. Aki nem hajlandó önismerettel foglalkozni, abban a harcos veszélyes lesz és ostoba, aki gyengeségként tekint az emberi érzésekre.

A mágus

Ha lehet rangsorolni az archetípusokat, talán a mágusnak van a legjelentősebb szerepe. Ugyanis ő az, aki még azt is megmondhatja, hogy “meztelen a király”. Ha felidézünk magunkban néhány mesét vagy mítoszt, az udvari bolondtól a bölcs mágusig számos olyan karaktert találhatunk, akik a királyok döntéseire jelentős hatást gyakoroltak.

A mágus az, aki nem polarizál. Nem osztja fel a dolgokat és a világot jóra és rosszra, ám szilárd, magas szintű értékrenddel bír, amelynek tanításain keresztül ad hangot. Ő az, akinek hatalmában áll széles látókörével és bölcsességével a bűnből kegyelmet varázsolni.  Ám – mint mindegyik archetípusnak – a mágusnak is megvan a sötét oldala. Az, aki gurunak kiáltja ki magát, és e minőségét kihasználva tömegeket kíván saját célja irányában befolyásolni.

Fontos, hogy az ember meg tudja különböztetni az álmágust a valóditól. A valódi, bölcs mágus sosem fogja megmondani, mi a helyes és mi a helytelen. Ő a tökéletességet oly módon ismeri el, hogy az magában foglalja a tökéletlent. Ő képviseli a bölcsességet, a tudatosságot, a belső változást és a transzformációt. Ő az, aki nem kontrollálni akar, mégis folyamatos tanulásra és fejlődésre ösztönöz.

A szerelmes

A király uralkodik, kitűzi a célokat és kijelöli a határokat. A harcos véd, a mágus pedig tanít és folyamatos fejlődésre sarkall. A negyedik archetípus az, aki ennek az egésznek ízt, romantikát és szépséget ad. Nélküle nem élvezhető, unalmas az élet. Ő adja a lelkesedést és a fűszert. Ő az, aki bátran átlép határokat és viseli a következményeket. Ő az, aki hajlandó átélni az örömöt még akkor is, ha tudatában van annak, hogy fájdalommal kell fizetnie érte, mert ő az, aki hajlandó átélni a fájdalmat, mert számára az is természetes része az életnek.

A szerelmes az, aki rajongva élvezi a testiséget, és nem fél megélni a gyönyört. Az igazi szerelmes az, aki vállalja az elköteleződést. Aki képes szembenézni azzal, hogy hogyan tud ő valójában szeretni. Ő az, aki úgy szeret, hogy mindig a jót keresi a másikban akkor is, ha épp nehéz.

Álszerelmes

A szerelmes sötét oldala az álszerelmes. Ő pusztán a kielégülést keresi anélkül, hogy bármilyen árat hajlandó lenne fizetni érte.  Ha valaki pusztán ilyen együttlétekben leli örömét, e téren nem képes a növekedésre. A szerelmes sötét oldala az, aki pont a könnyű élvezetek hajszolása miatt képes belecsúszni különféle függőségekbe, akár szex,- szer,- adrenalin vagy más függőségbe. Ezért nagyon fontos, hogy a férfi felébressze magában és fenntartsa valódi és őszinte lelkesedését. Tanuljon meg szembenézni a fájdalommal, hogy annak elkerülése okán ne fossza meg magát a valódi gyönyörtől és örömtől.

Fontos, hogy egy férfi élete során mind a négy archetípusával megismerkedjen és foglalkozzon. Ha valaki csak egy, két, vagy három archetipikus minőséget hajlandó megélni, élete valamilyen területén biztosan deficitet fog elszenvedni. Azonban önismeret, tudatos önmegfigyelés és önfejlesztés segítségével a négy archetípus jellemzői integrálhatók és sikerrel alkalmazhatók a mindennapi élet különböző területein.

Szeretettel,
Andi

E-mail címe: isz.integralcoaching@gmail.com
Weboldal: www.balance-in-you.hu
2021-03-0

Képek forrása: Tracy Lundgren (Pixabay) és OneGo (Pixabay) Hrustall (Unsplusgh)

 

Benkő Andrea
Szerző:
Benkő Andrea
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Benkő Andrea

Benkő Andrea

Integrál és tantrikus-taoista szemléletű intimitás, szexualitás és párkapcsolati konzulens, tantra masszőr

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.