A csakrák jógagyakorlatai

A csakrák jógagyakorlatai
A kérdések segíthetnek megoldásokat találni.

Az energiatestünket energiacsatornák hálózzák be, amelyek energiát és információt szállítanak. A nádik kereszteződésénél energiaörvények, csakrák biztosítják az energia megfelelő áramlását. Minden csakrához más szín, érzés, szerv és illat tartozik. A különböző jógapóz segíthet a csakra egészségének fenntartásában.

Most tekintsd át, hogy melyik energiaközpontodra kell nagyobb figyelmet szentelned az alábbi kérdések segítségével. Hol van elakadás, mit kell feloldanod, átgondolnod, átalakítanod? Az ajánlott jógagyakorlatokkal, színekkel, illatokkal, ásványokkal működésbe hozhatod ezen csakrák energiáját.

Gyökér csakra

A gerinc alsó végénél, a farkcsontnál helyezkedik el. Nem véltlen az elnevezés, hiszen minden a gyökerektől indul. Ha itt kibillenés van, akkor az hatással van az egész testünkre. Képzelj el egy fát. Az is a gyökerein keresztül táplálkozik. A földelés nagyon fontos, és ez a terület segít, hogy stabilan álljunk a lábunkon. Ezért minden egyensúlyozó, földön végzett gyakorlat kiváló, hogy közelebb kerüljünk a gyökereinkhez.

Gyakran érzed magad fáradtnak, kimerültnek? Előfordul, hogy bizonytalanságot, félelmet, szorongást érzel? Fáj esetleg a lábad vagy a térded? Mitől vagy elbátoronodva? Itt az ideje az aggodalmaidat letenni!

Ha erősíteni szeretnéd a gyökércsakrát, akkor a föld színeit viseld. A barna és a vörös árnyalati az ideálisak. Az ásványa a vörös jáspis, az illata pedig a mandarin és a szegfűszeg.

Jógapóz: Harcos póz, Fa póz, pillangó póz, mélyguggolás, macska, és a lefelé néző kutya.

Jó, ha sokat vagy kint a természetben, sétálsz, vagy futsz. A mezítláb járás, a masszázs és a földdel, kerttel kapcsolatos tevékenységek is mind töltenek.

Megerősítések: Biztonságban vagyok.
Szimbólum, ami segíthet: négyzetbe zárt háromszög

Szexcsakra

A medence közepén, a köldök és a nemiszerv között, a keresztcsont magasságában helyezkedik el. A párkapcsolat és önmagad elfogadásával kapcsolatos hitrendszerekhez, érzésekhez van köze.

Nehezen engedsz el dolgokat? Állandó érintésre vágysz, vagy egyáltalán nem szereted, ha megérintenek? Visszatartod érzéseidet vagy túl érzelmes vagy? Gyakran van szexualitással, nemi szerveddel, székeléssel, vizeléssel kapcsolatos panaszod?

Ha erősíteni szeretnéd a szexcskrát, akkor viselj narancssárga színt. Ásványa a karneol, és aborostyán, illata pedig a kardamom.

Jógapóz: csípőnyitások és olyan ászanák, amelyekben a lábak nagy terpeszben vannak, Galamb póz.

Végezz bármilyen kreatív tevékenységet, amellyel kifejezheted önmagad. Ez is segíti a szexcsakra energia felélénkítését.

Megerősítés: Szeretem és elfogadom magam.
Szimbóluma: 1 körön egyenletesen elosztva 5 kis kör

Napfonat csakra

A köldök felett, a rekeszizom környékén helyezkedik el. A belső erővel, a haraggal, a bátorsággal, és a félelemmel kapcsolatos. A belső tűz a gyomorral van kapcsolatban.

Gyakran félbehagyod, amit elkezdtél? Előfordul, hogy van gyomorégésed, refluxod, emésztési problémáid? Gyakran akarsz uralkodni másokon? Azt érzed, hogy senki sem támogat?

Ha erősíteni szeretnéd a napfonat csakrádat, akkor viselj citromsárga színű ruhát. Ásványai a tigrisszem, és a jáde, illata a bergamott és a levendula.

Jógapóz: Trikon ászana, hős pózok, hasizmot dolgoztató deszka tartás, csónak póz, gerinccsavarások, oldalra hajlások.

Figyelj arra, hogy a légzésed mély és egyenletes legyen. Gyakorold a hasi légzést. Jó még, ha tudatosan étkezel, azaz, ha figyelsz arra, hogy mit, mikor, hogyan és mennyit eszel. Érezd az ízeket, illatokat, élvezd az étkezést.

Megerősítés: Bátor és erős vagyok!
Szimbólum: Csillag

Szív csakra

Ez az energiaközpont a mellkas közepénél helyezkedik el. A szívcsakra egyik központi témája az adás és elfogadás egyensúlya.

Tudsz adni és befogadni? Előfordul, hogy megbántódsz és nehezen bocsájtasz meg? Gyakran van légúti betegséged? Hangulatember vagy? Rugalmatlan vagy?

Ha erősíteni szeretnéd a szívcsakrát, viselj zöld vagy rózsaszín színt. Ásványa a rózsakvarc, a smaragd, és más zöld színű kövek, illata a bazsalikom, a kömény és a rózsa.

Jógapóz: hátrahajlítások/mellkas nyitások (pl. kobra, szfinx), macska póz.

Jót tesz még az önzetlen munka, segítség másoknak. A sok ölelés, testi érintés.

Megerősítés: Adni és kapni jó.
Szimbóluma: hullámvonal (XX)

Torokcsakra

Testi szinten a nyak, a száj, a hangszálak, a pajzsmirigy, valamint a hallás és a hallószervek kapcsolódnak hozzá. A legfontosabb feladata az őszinte és világos kommunikáció, valamint a beszéd és hallgatás egyensúlya.

Nehezen fejezed ki magad? Sokat beszélsz, vagy túl keveset? Gyakran fáj a torkod, füled, köhögsz?

Ha erősíteni szeretnéd a torokcsakrát, viselj kék színt. Különösen jó, ha a nyakad környékén sál vagy nyaklánc formájában viseled.
Ásványa a türkiz, az akvamarin, az amazonit és más kék színű kövek, az illata pedig az eukaliptusz, a fenyő, és a zsálya.

Jógapóz: gyertyaállás, eke tartás, halállás.

Ezeken kívül a zenehallgatás és az éneklés is erősíti a csakra működését.

Megerősítés: Őszinte vagyok magammal és másokkal.
Szimbóluma: egyenlő szárú háromszög

Harmadik Szem Csakra

Az intuíció, a megérzések, az új ötletek, és a felismerések helye. A homlok közepén helyezkedik el.

Gyakran fáj a fejed, szemed? Nincs célod, vagy nehezen képzeled el a jövődet? Megtagadod saját, eredeti gondolataidat?

Ha erősíteni szeretnéd viselj lila színt. Ásványa az amethiszt, zafír, és a lila színű kövek, az illata pedig a jázmin.

Jógapóz: azok a pózok, amelyekben a Harmadik Szem a földhöz közelít, vagy hozzáér a földhöz. Ilyenek az előrehajlások, vagy a csecsemő póz és minden olyan póz, ami meghajlást, alázatot sugároz.

A meditáció, relaxáció, vizualizációk segítik még a csakra működését.

Megerősítés: Bízom az intuíciómban.
Szimbóluma: kereszt

Korona csakra

A korona csakra a fejtetőnél helyezkedik el.

Gyakran vagy boldogtalan, és elégedetlen önmagaddal? Nem találod a helyed? Alvászavarral küzdesz?

Ha erősíteni szeretnéd viselj fehér vagy arany színt. Ásványa a gyémánt és a hegyi kristály, illata a tömjén.

Jógapóz/tevékenység: Fejenállás, meditáció

Alvás során figyelj arra, hogy ne legyen a szobában zavaró fény, legyen teljes sötétség, elalvás előtt közvetlenül ne nézz telefont, monitort, tv-t, vagy ami erős, sugárzó fényt bocsát ki.

Megerősítés: Egységben vagyok.
Szimbóluma: kör, közepén egy ponttal

Fontos, hogy minden csakránk megfelelően működjön, hogy az energia áramlása folyamatos legyen a testünkben. Egy-egy elakadást okozhat egy stresszes helyzet is. Fontos ezek után végiggondolni, hogy mit okozott bennünk az a helyzet, mivel tudnánk helyreállítani. A kineziológia segít a stressz feloldásában, a jógagyakorlatok, illatok, ásványok, színek pedig segítenek az egyensúly fenntartásában, csakrák erősítésében.

Csodás napokat kívánok!

Csombor-Budavári Bernadett

kineziológus, life coach, hatha jógaoktató, gyerekjóga oktató

www.anyalelekegyensuly.hu
https://www.facebook.com/anyalelekegyensuly
https://www.facebook.com/DEJOga.hu

Képek: Pixabay ingyenes letöltés

Szerző:
Csombor-Budavári Bernadett
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Csombor-Budavári Bernadett

Life coach,
Hatha jógaoktató, Gyerekjóga oktató,
One brain és brain gym kineziológus,
Természetgyógyász.

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.