Zhineng Chikung
Életenergia szabályozása

A Chikung az életenergia szabályozásának, javításának és újratöltésének alapvető módja. A legjobb módszer arra, hogy megtisztítsuk a testünket a mérgektől, elűzzünk mindenféle betegséget, és növeljük az intellektuális teljesítményünket. A Chikung valójában egy gyűjtőfogalom, amit a kínai egészségmegőrző, gyógyító, képességfejlesztő gyakorlatok széles körére használunk. Több ezer éves hagyományokon alapuló, a testet, lelket és a szellemet egyaránt fejlesztő, az egész emberre ható módszer. Így értelmezhető az elnevezés két részre osztva: a  chi energiát, a kung pedig munkálkodást jelent, azaz a Chikung szószerinti jelentése az energiával való munkálkodást foglalja magába.

A Chikungnak fajtái

Kínából ered és számtalan fajtája ismeretes. Léteznek ősi formái, amelyek változatlan formában szálltak mestrerről tanítványra, és vannak olyanok is, amelyeket folyamatosan fejlesztettek, módosítottak, és a mesterek kialakították saját változatukat. Manapság is állítanak össze új technikákat a mai ember számára, azonban alapelvük mindig azonos; az ősi gyökerekből erednek, legfeljebb gyakorlati alkalmazásuk tér el egymástól. A legfőbb cél, hogy gyakorlás közben ezeket az alapelveket megértsük és elsajátítsuk.

Zhineng Chikunk

A Zhineng chikungot 1980-ban hozta létre Pang Ming professzor, akit jelenleg is Kína elsőszámú mesterének tartanak. Legnagyobb előnyei; hogy bárki által gyakorolható, nem igényel speciális képességeket, nem kell gyermekkorban elkezdeni ahhoz, hogy eredményes legyen. Segít az egészség megőrzésében, fejleszti a különleges képességeket és az intuíciót is. Automatikus módon növeli a nem-logikai bölcsességet, javítja a fizikai és agyi tevékenységeket, javítja erkölcsi és etikai szintünket is.  A Zhi bölcsességet, a Neng pedig képességet jelent. Így a bölcsességre való képesség chikungjának is nevezhető.

A Zhineng Chikung módszerei

Ma már emberek milliói gyakorolják a Zhineng Chikungot, és világszerte a legelismertebb gyógyító chikung rendszer. Egyre többen fedezik fel csodálatos gyógyító és önfejlesztő hatásait, és válik sokunk számára életmóddá. A mesterek és oktatók által egy speciális tanmenetbe ágyazva sajátíthatók el a technikák, elvek és módszerek: a teljesen kezdő szinttől a középhaladó és haladó szinteken át egészen a gyógyító szintekig.

Milyen módszereket, alapelveket és technikákat tanít Neked a Zhineng Chikung? 
 • különböző relaxációs technikákat
 • harmonikus mozgásos meditációs formagyakorlatokat
 • meditációkat és belső energia-mozgatásokat
 • légző gyakorlatokat
 • nyújtó, lazító és erősítő gyógytornát
 • életvezetési tanácsokat
 • egy csodálatos és realisztikus világszemléletet
 • erős és józan tudatot fejlesztő technikákat
 • az életerőt megőrző és visszatöltő módszereket

Miben segíthet a Zhineng Chikung?

A Zhineng Chikung segítségével akár krónikus vagy autóimmun betegségekből is meggyógyulhatsz, erősítheted immunrendszered, méregtelenítheted szervezeted, növelheted fizikai teljesítményedet, terhelhetőségedet, rugalmassá teheted a tested, sőt meg is fiatalíthatod. Növelheted intellektuális teljesítményed, hatékonyabban koncentrálhatsz az elméddel, kiegyensúlyozhatod az érzelmeidet, lenyugtathatod gondolataidat. Felszínre hozhatod különleges képességeidet, és tudatodat is magas spirituális szintre fejlesztheted. Megtanulhatod irányítani a Chit, és felhasználhatod életed minden területén, hogy boldogan és egészségesen élj. 

Miért hasznos a Zhineng Csikung gyakorlása?

A mai modernkori ember egy felgyorsult világban él. Mindent gyorsan akarunk, mindent gyorsan szeretnénk, ezért rövidek a határidők, sok a a munkahelyi elvárás, a magánéleti teendő. Ezért fokozott figyelmet kell szentelni a stressz kezelésére, legyőzésére. A testi és lelki egyensúlyunk fenntartásához szükségünk van elegendő energiára. Ha ezt hosszútávon elhanyagoljuk – egy egészségtelen, rohanó életmód következtében-, bizony könnyedén megbetegedhetünk. 

A Zhineng Chikung gyakorlásának célja és eszköze is egyben az egészségmegőrzés, a betegségekből való felépülés, és a lelki egyensúly kialakítása, illetve megtartása. Ezért fontos, hogy megtaláljuk életünkben az egyensúlyt, megfelelő önismerettel rendelkezzünk, rendben legyenek a családi és más emberi kapcsolataink, a munka és pihenés időintervallumait megfelelő arányba osszuk be.  

A  Zhineng Chikung elvei és gyakorlatai alapján valójában önmagunkat fejlesszük, ami hozzásegít egy tudatos élet megéléshez, célok felállításhoz, és azok eléréséhez. A valódi önfejlesztés útját járva megértjük a dolgok ok-okozati viszonyát, így lehetőségünk nyílik felfedezni sorsunkat, és az élet által kínált lehetőségeket. Kitartó gyakorlásával valódi énünk szerint vagyunk képesek élni, és később különleges képességek is kiaknázhatóak a segítségével. 

A Zhineng Chikung gyakorlásának célja a boldog, kiegyensúlyozott, a környezetünkkel harmóniában álló élet megvalósítása, önmagunk folyamatos fejlesztése, céljaink elérése és valódi Énünk, sorsunk megélése.  

Számok és tények a Zhineng Chikung-ról

A Kínai Sporthivatal felmérése: 1997-ben a Kínai Sporthivatal átfogó és tudományos vizsgálatnak vetette alá a Kínában művelt főbb chikung stílusokat, és a Zhineng Chikungot az egészség javítása szempontjából a leghatékonyabbnak találta:

 1. Zhineng Qigong
 2. Liu Zi Yang Sheng Fa
 3. He Zhuang Qigong
 4. Taiji ShiWu Shi
 5. Guo Ling Qigong

A Huaxia Zhineng Chikung Központot 1988-ban Pang Ming professzor hozta létre. Itt tömegeket kívánt gyógyítani, és kialakítani a rendszeres oktatást is, beleértve a teljes egyetemi chikung képzést. Hamar komoly hírnevet szerzett a központ, mint a „világ legnagyobb, nem gyógyszerrel gyógyító kórháza.” 2001-ben az intézményt politikai okok miatt sajnos bezárták. A központban a nyugati orvoslás módszereivel diagnosztizáltak, de csak a Zhineng Chikung módszereivel kezeltek. Tíz éves időszak alatt több mint 200,000 beteget, 400 fajta betegséggel kezeltek, és 95%-os gyógyulási arányt dokumentáltak.

Adatok 1997 szeptemberéből és októberéből származnak, ezek tehát csak két hónap eredményei: 

Magas vérnyomásból teljesen gyógyulók aránya: 75.86% [29 betegből 22 meggyógyult] Szív-érrendszerei betegségből teljesen gyógyulók aránya: 66.67% [18-ból 12 meggyógyult] Cukorbetegségből teljesen gyógyulók aránya: 50% [36-ból 18 meggógyult] Különféle „kövekből” (epekő, vesekő) teljesen gyógyulók aránya: 63.64% [22-ből 14 meggógyult] Rákból teljesen gyógyulók aránya: 22.67% [22-ből 5 teljesen meggyógyult]

Dankó Ferenc

www.zhinengchikung.hu 

Szerző:
Dankó Ferenc
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Dankó Ferenc

Zhineng Chikung & Taiji vezető-tanár, alapító
Okleveles természetgyógyász,
Eskrima mester, önvédelem oktató, 7x világbajnok

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.