Szexualitás és a tudat evolúciója

Szexualitás és a tudat evolúciója
Miként támogatja a szexuális fejlődés a tudatszintemelkedést

Életem és hivatásom alapvető célja az egyre magasabb szintű tudatosság, a fejlődés, az egység és harmónia megélése és megteremtése. Sokan tudják rólam, hogy szeretem a dolgokat különböző nézőpontokból, tudat szintjén is megvizsgálni. Így voltam most a szexualitással, és azzal, hogy az általam tartott konzultáció és masszázs kombinációja vajon hogyan is szolgálja ezt a célt.

 

A racionális elme szintje és a “fehér férfiak társadalma”

Vegyük az integrál megközelítést. A mostani társadalmi rendszer vezető pozíciói zömét az 5. tudatszinten – a racionális elme szintjén – lévő emberek, többségében férfiak töltik be. Ezt a szintet az jellemzi, hogy az ész dominál a szívvel szemben, sokszor az érzelmeket teljesen háttérbe szorítva, azokat lehasítva. Sok ember úgy kezeli ezen a szinten az érzéseket, hogy sajátjait titkolja, de a másokét alaposan kiismeri és azokat manipulációra használja, hogy saját célját elérje. E szint és a saját cél középpontjában az “én” áll. A fő értékmérők ebben a szakaszban, a pénz, a hatalom (siker) és a testi élvezet fókuszú szexualitás.

A Richard Rohr  féle “fehér férfiak társadalma” megközelítésében szinte szó szerint ezzel a problémakörrel találkozunk. Idehozom még archetipikus megközelítését, a “zsarnok király” minőséget. Az elmúlt évtizedek nevelése igen fiatal kortól torz értékrendre kondicionálja az embereket. Ez szolgálja a fogyasztói társadalom érdekét, és egy szűk réteg – valójában totálisan értelmetlen – célját. (Ahogy a dolgok állnak, ezzel a mentalitással azt érik el, hogy nagy királyok lesznek egy siralmas szemétdombon – kétlem, hogy hosszú távon ez bárkit is jó érzéssel töltene el.)  E megközelítés szerint is töménytelen mennyiségben a pénz, a hatalom és a szex a jutalom.

Míg a pénzhajhászást és a hatalom ilyen módon való kihasználását nem kell ecsetelnem, hiszen nap mint nap látjuk az eredeményét,  a szexualitás terén érdemes alaposabb vizsgálódásba fogni. Főleg fontos ránézni erre a fogyasztói társadalom rendszerében, ahol sokan még párkapcsolatban is az “eldobhatót” keresik.

Miért is szexelünk?

Első szint

Attól a pillanattól kezdve, hogy megszületünk, szexuális lények vagyunk. Ösztöneink erre programoznak minket. Ám az ösztönös szex mindig az örömelven alapul. Ez azt jelenti, hogy a feltörő vágy minden körülmények között a kielégülést keresi. Ebben az esetben bekövetkezik az orgazmus, a testet elárasztják a hormonok, pár pillanat eufória, aztán viszlát. Ez nagyjából nélkülöz mindenfajta tudatosságot, (jellemző mondata: “neked is pont annyi időd volt, mint nekem”).

Második szint

A második szinten már megjelenik a szexuális önismeret. Saját testünk felfedezése, a játék öröme, a szorongásoldás egy lehetséges módja, a partnerek tudatosabb megválogatása, amikor a szex már nem csak a kielégülésről, hanem a kapcsolódásról is szól. Fókuszában még mindig az én áll – a saját kielégülés- , bár a férfiak esetében már többször megjelenik, hogy először a partner (akár többször is), aztán én.

Ez a szint még mindig magán viseli a szex tárgyiasító jellemzőit, középpontjában még mindig a testiség (méret, forma, görbület, stb., áll, de itt már beléphetnek a különböző segédeszközök, fétisek, szerepjátékok, párcsere, és egyéb kiegészítések is, kinek-kinek saját szájíze szerint). E szint csapdája a teljesítménykényszer és az elvárások. Ezek mindkét nem számára traumaforrást jelentenek, hiszen nem ritka a változó, kisebb intenzitású merevedés, vagy – jellemzően inkább nők esetében – az orgazmus problémák. Márpedig a teljesítménynek e kettő a látható mércéje. Egy-egy kudarcélmény a szexuális személyiségünk és női/férfi minőségünk számára pusztító traumát jelenthet.

Harmadik szint

A következő szinten, jellemzően a monogám kapcsolatokban és bizonyos fajta többes kapcsolódásokban megjelenik a kötődés, az elköteleződés iránti igény. Ez már sokkal inkább érzelemvezérelt és tudatosabban megélt szexuális élményt jelent, aminél az én mellett már ugyanolyan súllyal megjelenik az ő és a mi is. Fontossá válik, hogy a kapcsolódás szeretetteljes legyen és ez már képes felülírni a testi ideálokat is.

Bár már a második szinten is megjelenik a szexről való kommunikáció, annak középpontjában még az “operatív” kérdések állnak. A harmadik szinten már arról is beszélünk, hogy érzelmileg hogyan éljük meg szexuális életünket. Mit tükröz számunkra a másik személyiségéről és érzéseiről az, ahogy szex közben velünk bánik. A kommunikáció már sokkal nyíltabb és asszertívebb, hiszen mindkét nem rendelkezik már tapasztalattal arról, hogy ebben a témában milyen sebezhető.

Az önismeretben már eljutunk arra a szintre, hogy libidónkat annak figyelembevételével is megvizsgáljuk, hogy épp milyen élethelyzetben vagyunk, és épp hol tart a kapcsolatdinamikánk. Ez utóbbi a női szexuális vágyra kiemelten nagy hatással van. Itt már tudjuk, hogy párkapcsolatunkért, a köztünk lévő intimitásért, szexuális kapcsolatunkért egyénileg és együtt is felelősséggel tartozunk. Nem csak úgy “van”, hanem azért, hogy hosszútávon kölcsönösen örömünket leljük benne, tennünk, dolgoznunk kell. Ez a szexualitásnak már egy magasabb, tudatosabb minősége, és busásan megtérül a belefektetett energia.

Negyedik szint

E szinten belép már a spirituális tudatosság is. Megismerkedünk a férfi és női minőségek szimbólumaival és energetikájával, tudjuk már, hogy mit is jelent az egységélmény, és annak is tudatában vagyunk, hogy a szexuális energia nem csak a szexről szól. Képesek vagyunk olyan szándékkal és tudatossággal állni önmagunk, társunk és az előttünk álló esemény elé, ami valóban a feltétel nélküli szereteten, a legtisztább elfogadáson és egy magasabb univerzális minőségen alapul. Ezáltal válunk képessé a szexuális energiával teremteni és a test-lélek-szellem egységének öngyógyító folyamatait beindítani.

Hogyan hat a szexuális fejlődés a tudatszintünkre?

Szexuális fejlődésünk – ahogy fejlődésünk egyébként is – egy folyamat, amiben szintről szintre haladunk. Nem tudunk egy ugrással az elsőről a negyedikre jutni anélkül, hogy a két közbülső szintet végig nem járnánk, hiszen ilyen a természetünk.

Az integrál megközelítés különbséget tesz tudatszint és tudatállapot között. Míg az előbbi az állandóságot képviseli életünkben, utóbbiba bepillantást nyerhetünk bizonyos módszerek segítségével. Ezeknek a módszereknek nagyon hálásak lehetünk, hiszen más az, ha valamiről csak beszélünk, és más az, ha megtapasztaljuk. Ez az empirikus tanulás.

Én a szexualitással az általam említett 3. és 4. szinten dolgozom. A konzultáción első sorban a 3. szint szempontjából vizsgálódunk, a masszázs pedig a 4. szint minőségét hordozza, így lehetőség van arra, hogy a megélt élményt módosult, emelkedett tudatszinten élje át a masszázs fogadója.

Ez a tapasztalat hozzájárul ahhoz, hogy a személyiségét újra összekapcsolja érzéseivel, érzelmeivel. Erősen “mi” fokuszú, lágy, befogadó minőségű, így akár egyszeri alkalommal is képes arra, hogy kimozdítsa a teljes személyiséget a ráció kemény, rideg kizárólagosságából, a racionális elme szintjének erőteljes “én” fókuszából.

Minél többször éli át valaki ezt a tudatállapotot, annál inkább állandósul benne. Ha életünk egyik területén elindulunk a szintlépés irányába, az óhatatlanul azt eredményezi, hogy a többi életterületen is a változás útjára lépjünk. Olyan nincs, hogy “én csak a szexben vagyok tudatos”, mert akkor abban sem.

Visszatérve a kiinduló kérdéshez, így szolgálja alapvető “globális” célomat a szexualitás területén gyakorolt hivatásom. Kapcsolódni az érzésekkel, megélni az intimitást, visszatalálni a “mi”-hez, akárcsak pillanatokra átélni a feltétel nélküli szeretet és elfogadás, a valódi egység állapotát, egy idő után általánosságban arra ösztönöz, hogy tudatosabb, minőségibb, felelősségteljesebb életet éljünk.

 

Benkő Andrea

E-mail címe: isz.integralcoaching@gmail.com
www.balance-in-you.hu
2021-11-17

 

Szerző:
Benkő Andrea
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Benkő Andrea

Integrál és tantrikus-taoista szemléletű intimitás, szexualitás és párkapcsolati konzulens, tantra masszőr

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.