Amazon minőség
A nőiség szexforradalma

Az amazon a tizenhárom (12+1) női archetípus közül a hetedik, a hatalom szakaszának első állomása. A sorban az anya és a bába minőségét követi. A tanítás, a gondoskodás és a klasszikus anyaság terhei fokozatosan lekerülnek a válláról, egyre több ideje marad önmagára, újra megízleli a szabadságot. Fellobbannak benne a lányság lángjai, szilajsága, de ezt már az élettapasztalata által megszerzett bölcsességével éli meg. A változás biológiai hátterében az áll, hogy a szaporodás hormonjai helyét a tesztoszteronhoz kapcsolható androgén hormonok veszik át, így kerülnek előtérbe a női minőség “törvénytelen oldalai”.

Élet az “amazon” előtt

Az anyaszerep általában háttérbe szorítja a nőt. A társadalom – munkahelyi körülmények, általános elvárások, patriarchális jellegű szervezetek – kevés kivételtől eltekintve nem támogatja a gyermeket nevelő nőket, akik elvesznek az elvárások rengetegében, és bedarálja őket a mókuskerék. Ha a családban sincs mód a terhek megosztására – édesapa, nagyszülők-, a borzasztóan leterhelt anyáknak sokszor önmagukra sincs idejük, nemhogy arra, hogy szexualitásukkal foglalkozzanak. Az, ha tudatosan nem figyel rá a szülőpár, hogy kapcsolatukat, a köztük lévő intimitást egymást támogatva gondozzák, számos esetben elhidegüléshez, végső soron pedig a házasság vagy a párkapcsolat felbomlásához vezethet.

Ha egyébként egyensúlyban van a családi élet, akkor is előfordulhat a szexuális vágyakban, kultúrában, mennyiségben és minőségben való különbözőség, aminek a következménye hiányérzet lehet. Sok esetben a nők – és a férfiak is- az elfojtást alkalmazzák megoldásként. Az elfojtott tartalmak azonban időről időre be akarnak törni a tudatba, kielégülést keresve, ami feszültséget és frusztrációt okoz.

Míg az anyai és a bábai minőség képes lekötni annyira a nőt, hogy elterelje a figyelmét kielégületlen szexuális vágyairól, ahogy e két minőséget elhagyja, belép az amazon korszakába, a nő ideje és figyelme is felszabadul, és előbb-utóbb kénytelen lesz szembenézni a szexualitásának csorbáival is.

A “törvényen kívüli”

Az amazon “törvényen kívüli” minősége azt jelenti, hogy egyre nő az önbizalma és egyre kevésbé fogja érdekelni mások véleménye.

Jelenlegi társadalmi helyzetünkben, mint nagyjából mindenben, a női és férfi szerepek világában is hatalmas a felfordulás. Ebben azonban a szabadság lehetősége is ott rejlik. Sokan útkeresők a szexualitás témakörében is. Sorra-rendre dőlnek le a tabuk és a falak, új kapcsolati minták -poli, swinger, nyitott, stb.- jelennek meg, amik bizonyos keretet adnak a szexualitás újrafelfedezésének és a szexuális szabadságnak. Kialakult egy olyan réteg, aki nyíltan vállalja szexuális forradalmár szerepét, tapasztalatát szeretné megosztani másokkal, és támogatást nyújt azoknak, akik bátortalanok még a témában.  Vannak olyan közösségek, amik személyesen vagy online formában szerveződnek erre a célra.

Adott tehát a terhektől megszabadult, egyre nagyobb önbizalommal telt, a környezete és a társadalom kritikájára már keveset adó, adott esetben egy szenvedésekkel és elfojtásokkal teli házasság kötelékéből szabaduló nő, egy amazon. Teli szabadságvággyal, lendülettel, tűzzel és hihetetlen mennyiségű felszabadult szexuális energiával. Ez az időszak csodálatos. Az új tavasz, a napfénnyel, a szabadsággal, kirobbanó energiákkal és a felfedezés, újrafelfedezés vágyával. Van azonban ennek veszélye is.

Potenciális veszély

Ha nagy volumenű változást vittünk véghez életünkben, évek béklyójától, szenvedéseitől és elfojtásától szabadultunk meg, olyan mennyiségű energiatöbblet keletkezik bennünk, ami elsöpörhet minket. Jöhet a “ló túloldala” – ez egyébként nem csak a szexualitás vonatkozásában igaz.

Ha átveszik az irányítást a hormonok és az energiák, átmenetileg tobzódhatunk a kéjben, a gyönyörben, a változatosságban és az újdonságban, de minél gyorsabban átvágtázunk ezen az időszakon, minél nagyobb kanállal faljuk az új tapasztalatokat, annál gyorsabban kiéghetünk, kiürülhetünk.

Még ebben a heves időszakban sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy mi is a szexualitás lényege. Az ugyanis, az intimitás, a szeretetteljes kapcsolódás, a figyelem, a tisztelet, a megbecsülés és az elfogadás. Testestül, lelkestül.

Ha a “fogyasztói társadalom” szemüvegén át tekintünk a szexualitásra, a tapasztalatszerző kalandjainkból könnyen kimarad a lélek. Az intimitáshoz nem elég az, hogy napokon át chatelünk a szexuális adottságainkról és szokásainkról, fényképeket cserélünk akár az intim testrészeinkről is, mert ezzel eltárgyiasítjuk magunkat, egymást és a kibontakozóban lévő -bármilyen- kapcsolatot.

Ez rögtön determinálja is a sorsát, esélyt sem adva annak, hogy komolyabbra forduljon. Azokban az online közösségekben – amiket egyébként nagyon hasznosnak tartok, hiszen nyíltak, nélkülöznek mindenfajta prüdériát, borzasztó sok hasznos információt tartalmaznak, de mégis – leginkább a szexualitás “operatív” részével, különféle technikákkal, pózokkal, segédeszközökkel foglalkoznak.

Ha a lelki aspektus is terítékre kerül, leginkább a bizonyos kapcsolati formák: a mono/nyitott/poli kérdése merül fel. Ezekben a helyzetekben nagyon sokszor előfordul, hogy valaki vérre menően védi a saját igazát. Én ebből azt érzem ki – a tévedés jogát fenntartva -, hogy a határozott, szinte megkérdőjelezhetetlen vélemények mögött hatalmas bizonytalanság áll a háttérben.

Légy résen!

Nagyon nem mindegy, hogy a szexuális szabadságunkért és felfedező utunkért milyen árat fizetünk, mert az amazon minőség megélésének tudatosságot nélkülöző, pusztán az élvezetre hajazó, kicsit kontrollvesztett állapotáért, viselkedéséért, bizony a lelkünk utólag benyújtja a számlát.

Nem szabad elfelejteni, hogy minden férfi, akivel szexuális kapcsolatot létesítünk, energetikai lenyomatot hagy női szerveinkben.  Ezek a lenyomatok mindaddig velünk maradnak, amíg tudatosan el nem távolítjuk őket valamilyen módszerrel. Ezek az energetikai lenyomatok a mindennapi életünkre is hatással lehetnek, érzéseinket és gondolatainkat tudat alatt befolyásolhatják.

Érdemes épp ezért a beköszöntő amazon korszakot tudatosan, fegyelmezetten és a mértékletesség erényét szem előtt tartva megélni. Ha a fel-, vagy elszabaduló energiák nagyon maga alá gyűrnek és átvennék az irányítást, érdemes a témában jártas szakember segítségét kérni, hogy minél harmonikusabban, kockázatmentesebben, maradandó traumák nélkül éljük meg ezt az egyébként varázslatos, tüzes időszakot.

Ha úgy érzed, szeretnéd személyiségedet, nőiségedet az archetípusok mentén gyógyítani, fejleszteni, szeretettel várlak!

Benkő Andrea

isz.integralcoaching@gmail.com
www.balance-in-you.hu

 

Szerző:
Benkő Andrea
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Benkő Andrea

Integrál és tantrikus-taoista szemléletű intimitás, szexualitás és párkapcsolati konzulens, tantra masszőr

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.