AJNA – A belső látás otthona

AJNA – A belső látás otthona
Fedezd fel a homlokcsakra világát!

A homlok- és a koronacsakránk létezésünk egyik nagyon fontos momentumát felügyelik. Ők felelősek az intuícióinkért, a megmagyarázhatatlan, de mégis biztonságos vezetőnkért. Az “Ajna” homlok- és a koronacsakránk rendkívül fontos a stressz kezelésében, hiszen a stressz a fejben keletkezik. A felesleges aggodalmaink ingerültté tesznek, ám ha rendszeresen foglalkozunk a két legfelső csakránkkal, megőrizhetjük lelki egyensúlyunkat.

 

Ajna csakra – Homlokcsakra- Harmadik szem

Az Ajna csakra a szemöldökközpont, jelentése parancs, vagy tudás. Az Ajna csakra a homlok közepén, a két szemöldök között található, ezért „harmadik szem”-nek vagy „szemöldökközpontnak” is szokták nevezni. Ez a csakra a világosság, illetve tisztánlátás – tudás, fény, tisztaság- és a bölcsesség központja. Határt képez az emberi és az isteni tudat között. Az Ajna csakrában fut össze a három fő energiapálya, a nádi: az idá (hold-nádi), a pingalá (nap-nádi) és a sushumná (központi nádi). Ha e pályák energiája az Ajna csakrában egyesülve még feljebb emelkedik, elérjük a szamádhit, a Legfelsőbb Tudatállapotot.

A csakrához tartozó mantra az OM, a teremtés őshangja. Eleme az anupada tattva (az elme eleme). Az Ajna csakra Shiva lingam, a kreatív, a teremtő tudat megszemélyesítője. Ebben és ettől a csakrától kezdve nem találkozunk állatszimbólumokkal, mert ettől a szinttől már tisztán és kizárólag emberi és isteni tulajdonságok jellemzőek.

Amit érdemes tudni

A csakrának tejfehér a színe, de ködszerűen füstös árnyalatokkal, ami azt jelzi, hogy a tudatunk nagy részét megtisztítottuk, de az még nem teljesen tiszta. Az Ajna csakra lótuszvirágának két szirma van, annak jeléül, hogy a tudatnak ezen a szintjén „már csak ketten vannak”: az átma (Önvaló) és a paramátma (Isten). A csakra Istenségei az egy alakban egyesülve megjelenő Shiva és Shakti. Ez azt jelenti, hogy a tudat és a természet már egyesült ugyan az Ajna csakrában, de még nem olvadt össze tökéletes egységgé.

A csakra tulajdonságai az egység (ekatá), az üresség (shunja), a való (szat), a tudat (csitt) és a boldogság, az üdvvel teli boldogság (ánanda). Itt nyílik fel „a tudás szeme”, amelyen át meglátjuk az Önvalót, a valóságnak megfelelően, illetve az Önvaló valóságát. Ezért kapta az Ajna csakra a „harmadik szem” elnevezést. A „harmadik szem” a bölcsesség jelképe, egyben Shiva jelzője („a háromszemű Shiva”).

Az Ajna csakra a „belső mester” lakhelye. Azt jelzi, hogy a bölcsesség és a tudás cselekvésben, illetve tettekben nyilvánul meg, és arra utal, hogy az egocentrikus intellektus meghajolt a magasabb rendű erkölcsi belátás, és a helyes ítélőképesség (vivéka) előtt. A csakrában jelentkező blokádok ugyanakkor ellenkező hatást válthatnak ki: csorbíthatják vagy tévútra terelhetik a mérlegelés és a döntéshozás képességét.

A belső tudás

A hatodik csakra a belső tudás, és a lét megismerését szolgálja. A szellemi réteg értelmet, megértést, szellemi szeretetet és tudást, bölcsességet, akaratot, szellemi célt old. A harmadik szem csakrájának indigókék lótuszvirága a két szemöldök között előrefelé bontja ki kilencvenhat szirmát. Finom energiával látja el az arcot, a szemet, az orrjáratokat, a melléküreget, a fület, a központi idegrendszert, és a kisagyat. Hat az agyalapi mirigy működésére. A harmadik szem irányítja a nevetést. A homlokcsakra egyik legfontosabb feladata, hogy tudjunk nevetni magunkon.

Ennek a csakrának a zavarára utalnak a szembetegségek, látás, hallás panaszok, magas vérnyomás, melléküreg és fülgyulladás. Ez a csakra összeköt a természetfeletti világgal, segít az elmélyült gondolkodásban, gyors megértésben és a világ egységének felismerésében. Ha ez a csakránk fejlett, akkor felismerjük a valóságot, képesek leszünk az érzékszerveinkkel felfoghatatlan jeleket érzékelni és tudatunkba beépíteni. Ez az akarat és a tisztánlátás lakhelye. Felfedezzük az íratlan és természetfölötti törvényeket, belső látásunk új világokba vezet.

Jellemzői

Ha diszharmonikusan működik előfordul, hogy az illető csak azt látja amit a két szeme közvetít, és csak a racionális úton bebizonyítandó igazságokat ismeri el. Ennek a csakrának a zavarát mutatja a feledékenység, gondolkodásban és a megértésben fellépő zavarok is.

  • Feladata: látás, ösztönös megérzés
  • Kulcsfogalmai: tisztán látás, tudatosság, szellemi erő
  • Testi vonatkozásai: agy, idegrendszer, szem, fül
  • Társítható betegségek: vakság, gyenge látás, fejfájás
  • Szenvedélyek: kábítószer
  • Színe: ibolya
  • Szimbolikája: ibolyakék piramis
  • Kövei: ametiszt, zafír
  • Illatai: levendula, jázmin
  • Gyógyító kövek: azurit, lápis lazili, szodalit, cirkon, zafír, ametiszt.

Figyelmeztetés: a saját érdekedben ne kezdd Önmagad kezelni, keress megfelelő szakembert!
1-1 testi tünetet több, különböző csakra vagy meridián energiaproblémája is kiválthat – így kiemelkedően fontos az, hogy a valódi kiváltó ok legyen megállapítva és csak utána kezdődjön el a kialakult helyzetnek / állapotnak megfelelő kezelés.

Tartós és jó egészséget kívánok!

Szabolcsi Tamás
bioenergetikus, életmódtanácsadó, NLP-tréner, ajurverdikus tanácsadó, fitoterapeuta

Facebook: harmoniahaz.nyiregyhaza
Honlap: harmoniahaz.aranyszal.hu
Email: harmoniahaz1@gmail.com
Telefon: (+36) 70/289-29-13

Fotók: Pixabay ingyenes letöltés

Szerző:
Szabolcsi Tamás
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Szabolcsi Tamás

Bioenergetikus, életmódtanácsadó, NLP-tréner, ajurverdikus tanácsadó, fitoterapeuta.

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.