Az evés veszélyei

Az evés veszélyei
...és annak a problémáinkkal való összefüggése.

Mersz Önmagad lenni? Képes vagy Önmagad választani rázós szituációkban? Mered Önmagad választani egy csendes éjjelen? Ki mered mondani a másiknak, ha neked valami nem jó, ha valami nem kényelmes, vagy már egy ideje nagyon kényelmetlen?

Biztosan benned is megfogalmazódott már, hogy visszakaphatnád a szabadságodat, ha mernél léni, és biztosan te is vágysz arra, hogy újra igazán önmagad lehess.

Nagyon gyakran azt tapasztalom, hogy a lélekoldásra már csak az utolsó pillanatban jönnek az emberek. Akkor, amikor már elviselhetetlen a fájdalom, amikor már látszólag az összeomlás szélén van az életük. Azonban ez nem egyedi eset, csak sokszor nem is sejtjük – évekig-, hogy mi áll a háttérben, ezért nem tudunk megoldást sem találni.

Képesek vagyunk ugyanis családi, generációs terheket is magunkon, magunkban hordozni az egyéni terheken túl. Csak azért, hogy megfeleljünk. Megfeleljünk a párunknak, a gyerekünknek, a szüleinknek, a világnak. Mindenkinek meg akarunk felelni, csak épp arról feledkezünk meg, hogy ott benn, a szívünkben, a lelkünkben, ott él egy kislány, egy kisfiú, aki ránk vár. Várja a pillanatot, hogy mikor veszed észre, hogy mikor mész közel hozzá, mikor öleled át, mikor szánod az idődet csak neki. Ő a te belső Gyermeked, és a vele munka elengedhetetlen. De hogyan kapcsolódik ez össze a nyersétkezéssel?

A evés veszélyes dolog

Azt gondolhatjuk, hogyha a nyers ételeket választjuk – még ha csak átmenetileg is-, akkor lemondunk minden normális(nak hitt) ételről, és a vele kapcsolatos tevékenységekről, mint például a sütés-főzés szeánsza. Azonban a tévhittel ellentétben ilyenkor rengeteg idő és energia szabadul fel, mert gyakran az étel, azok elkészítése, és maga az étkezés, az evés is csak egy remek menekülési útvonal. Magunk, és a problémáink elől. Azt gondoljuk, ha beletemetjük magunkat az evésbe, vagy az ételkészítésbe, akkor elmúlnak a problémáink is.

Éppen ezért válik azonban rendkívül veszélyessé is, ugyanis ez egy társadalmilag is elfogadott és támogatott rituálé.

Mindig eszünk; reggel, délben, este. Eszünk, ha bánatosak vagyunk, eszünk, ha ünnepelünk, eszünk, ha öröm ér minket.  A rágással, ízleléssel megnyugtatjuk magunkat. Az agressziónk, stresszünk nem az ellen fordul, aki kivívta azt, hanem az étel ellen. 

De akkor mi lehet a megoldás?

Számtalan diéta közül választhatsz manapság. Mind azt ígéri, hogy “Ő” az egyetlen, ami megoldást hoz az életed összes problémájára. Nem vitatkozom. Lehet, hogy így van. 

Viszont ha úgy sincs tétje, játsszunk egy picit! Játsszuk azt, hogy egy hónapig, vagy két hétig  elhagyod ezeket a rituálékat, és nem eszel “normális” ételt, hanem helyette csak turmixokat iszol. Ne félj, nem lesz tőle semmi bajod! Az ásványi anyagok és vitaminok szervezetbe való jutattásáról a dzsúszok, turmixok gondoskodnak. 

Ha el is határozod magad, akkor is megszólalhat benned valami, ami ellenállhat még a gondolatnak is. Ennek az a következménye, hogy hozzá sem kezdesz, vagy ha mégis, akkor rövid időn belül feljönnek az első érzelmi gondjaid. Ha még kitartasz, és folytatod, akkor azon kaphatod magad, hogy ezekből az érzelmi problémákból egyre több tör a felszínre, és nem tudsz velük mit kezdeni. El akarsz bújni, futni, aztán feladod, és elkezdesz újra enni, mert azt gondolod, hogy az evés majd megnyugtat téged. Egy rövid időre a vágyott örömérzés valóban visszatér, és úgy érzed, hogy még a nap is másként süt.

Az igazság azonban az, hogy a főtt ételek fizikai függőséget okozó anyagokat tartalmaznak. Azonban ez csak a bennünk kialakított függőség egy része. Igazából azért eszünk, hogy elszakadjunk az érzelmi gondjainktól. Hormonok szabadulnak fel bennünk, amikor eszünk. Ezek a hormonok elhitetik velünk, hogy minden rendben van, hogy jól vagyunk, és a jóllakottság, az ízélmények arra fogják ösztönözni agyunkat, hogy még többet együnk. A problémáink nem lesznek megoldva, ezért tovább visszük magunkkal, mert eltemetjük magunkba. 

Gyermekeink táplálása

Szülőként óriási felelősségünk van abban, hogy gyermekeink mihez szoknak hozzá már fogantatástól. Igen, fogantatástól. Mert a magzat ahhoz a tápanyagokhoz jut hozzá, amit mi megeszünk a várandós időszakban. Azokhoz az ízekhez fog elsősorban kötődni, amire tudatalatt emlékszik. A gyermek mindenre emlékszik magzatkorából. Emlékszik a tejbegríznek az ízélményére és még arra is emlékszik, hogy annak az elfogyasztása közben milyen érzéseink voltak. Millió cikk született már arról, hogy mennyire fontos a nyugalomban történő evés. Bármilyen impulzus ér bennünket evés közben, azt „megesszük” az ételellel együtt. 

A Férjemmel éppen ezért, hogy a gyermekeink már e függőségtől mentesek legyenek, más étkezési szokásokat alakítottunk ki. A zöldség, gyümölcs kapott nagyobb hangsúlyt az étkezésben.

A Misivel való várandóságom időszakában még nem voltam beavatott a nyers ételek világába. Neki meg kellett tanulnia, hogy hogyan élvezze a nyers ételeket, mint teljes értékű ételeket. Marci és Zelda már ebben a szellemben nőttek fel, ők nemcsak élvezik, hanem előnyben részesítik a gyümölcsöket minden más étellel szemben. Férjem most ültetett el több mint 50 facsemetét a kertben. Néhány év, és élvezhetjük az első gyümölcseit az életet adó fáknak. 

Kívánom, hogy legyen meg bennetek egyszerre a kisgyermek kíváncsisága és a felnőtt bölcsessége akkor, amikor a hűtőpult előtt álltok és gyermeketeknek ételt választotok. Jusson eszetekbe, hogy egy élet alapköveit teszitek le éppen.

Köszönöm a figyelmeteket. Legyen áldással teli napotok.   

Személyre szabottan vállalom:

– 3 / 7 / 21 / 30 napos nyers étrendmenü vagy turmix/léböjtmenü írását

– ha csak ki szeretnéd próbálni, vagy hosszabb időt szentelnél ennek a gyógyító étrendnek, keress meg bátran. ☼

Polyák Ági

Okleveles nyers étrend szakértő, Lélekgyógyász

Facebook csoport: My Raw Green Kitchen 

E-mail cím: mlovesource@gmail.com

06 30 685 1885

E cikkben közzétett tartalom kizárólag tájékoztatásul szolgál, nem helyettesíti az orvost, orvosi kezelést vagy bármilyen előírást. A benne található információk sem tekinthetők tanácsadásnak, gyógyításnak, terápiának. Ne hagyd figyelmen kívül szakember tanácsát! Ezek az én tapasztalataim. Nem kérem Tőled, hogy hagyd abba az orvosi / pszichológusi kezelést és / vagy a gyógyszerek szedését. Sőt, ha több oldalról támogatunk egy folyamatot, még jobb eredményt lehet elérni. Csak saját felelősségre csináld!

2021.07.01.

Szerző:
Polyák Ági
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Polyák Ági

Nyers vegán táplálkozási szakértő, lélekgyógyász és Theta Healing tanácsadó

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.