Lélegezzük magunkat egyensúlyba

Lélegezzük magunkat egyensúlyba
Így tudod méregteleníteni a tested a légzés segítségével!

Minden élet az első lélegzetvétellel indul és az utolsóval fejeződik be. Az egészség felé vezető út a légzéssel kezdődik. Miért is ennyire fontos a helyes légzés?

Légzés fontossága

A keleti orvoslástanban azt mondják, hogy az oxigén belélegzése nem más, mint az életerő bevitele a szervezetbe. Ha visszatartjuk a lélegzetünket, nagyon hamar megérezzük, hogy mennyire függünk az oxigéntől, a tüdőnktől. Tehát, ha a tüdő nem jól működik, csökken védekezőképességünk. Akinek kimerül a tüdőenergiája, annak nehézségei keletkeznek a széndioxid eltávolításában. Ennek következtében vérében kevés az oxigén, a bennmaradó széndioxid pedig táptalajt biztosít a vírusok számára. Ez oda vezet, hogy akinek gondjai vannak a tüdejével, fokozottan fogékonnyá válik a megfázásra, betegségekre.

Feszültségoldó légzés

A légzés a feszültséget is oldja. Az egyenletes és tudatos légzés pozitív hatást gyakorol az egész szervezetünkre, és gondoskodik róla, hogy jól érezzük magunkat. Viszont, ha ez nincs meg, és nehezünkre esik a légzés, vagy helytelenül lélegzünk, fokozódik bennünk a feszültség, különösen a vállainkban. Az elégtelen vérkeringés, valamint az oxigénhiány következtében nehéznek érezzük a fejünket. A tüdőenergia kimerülésének pszichológiai velejárója az aggodalmaskodás, a szellemi frissesség elvesztése, az egyre fokozódó stressz és a túlérzékenység.

Aki tudatosan figyelmet fordít légzésére, akár egy feszült helyzetben is „átlélegezheti magát” a gondokon, könnyebben megtalálja a stresszspirálból kivezető utat. Az Anyaként hogyan kezeljük az otthoni stresszhelyzeteket cikkemben is megemlítettem már a légzés fontosságát, amit stresszhelyzetben jól lehet alkalmazni.
Széles körben elterjedtek azok a légzőgyakorlatok, amelyek közvetlen módon erősítik a tüdőkapacitást, és nyugalmat teremtenek bennünk.

Légzőgyakorlatok

Sok légzőgyakorlat létezik, de amit a jógagyakorlás során is leginkább használunk az a hasi légzés. A hasi légzéskor a belégzés során a rekeszizom lefelé nyomódik, ami azzal jár, hogy a hasi szervek kifelé nyomódnak, és a has kigömbölyödik. Kilégzés során a tüdő újra kisebbé válik, a rekeszizom felfelé vándorol, a hasi szervek visszarendeződnek, besüllyed a hasfal. Próbáljátok ki! Milyen érzés?

A másik jótékony hatású légzés a teljes jógalégzés. Ennek során a tüdő teljes felületét megtöltjük levegővel. A sorrend lentről indul, tehát először a tüdő alsó részébe szívjuk be a levegőt (mélyhasi légzés), majd a középső részébe (mellkasi légzés), végül a tetejébe (kulcscsonti légzés). A kilégzés során ugyanezt a sorrendet követjük. A gyakorlást elkezdhetjük 1-2 perccel, majd hétről-hétre emelhető az idő 1-1 perccel, míg el nem érjük a 15 percet. Napi szinten minimum ennyi idő javasolt a pránajáma végzésére.

A légzőgyakorlatok után érdemes megfigyelnünk, hogyan érezzük magunkat. Ez a légzés azért olyan jótékony hatású, mert a legtöbb ember a légzésekor tüdőkapacitásának csak egy részét használja ki. Felületesen lélegzik. A teljes jógalégzés során átlélegezzük a teljes tüdő felületét, a tüdőcsúcsot is, ami oxigénnel tölti fel a tüdőt, teljes testet, agyunkat. Ezzel a légzéssel a test feltöltődik energiával, és lenyugszik az elme.

Stresszreakciók és a légzés

A teljes jógalégzés mellett egy másik hatékony gyakorlat a lazításra, a váltott orrlyukú légzés. A gyakorlat alapja a gerinc mellett futó két energiavezeték (az ida és pingala nádi), amelyek működésükben a paraszimpatikus és a szimpatikus idegrendszerrel hozhatók kapcsolatba.

A stresszreakciók leggyakrabban a szimpatikus idegrendszer aktivitásával járnak. A szimpatikus idegrendszer túlműködése a pingalá nádi dominanciájával társul, a tüzes, aktív fizikai és mentális állapottal. Ellenpárja (az ida nádi) hűsítő, nyugtató működésével a jóga leggyakrabban használt eszköze a fizikai és mentális izgatottság lecsendesítésére.

Az orrnyílásban áramló lélegzet puszta figyelése is nyugtató jellegű. Ennek a légzésnek során a jobb hüvelykujjunkkal befogjuk a jobb orrlyukunkat, és baloldalt lassan és egyenletesen lélegzünk ki és be, mielőtt váltanánk a másik oldalra. Ennek hosszabb gyakorlása után kipróbálhatjuk a következő verziót is, amely során a bal orrjáraton röviden (4-ig elszámolva) belélegzünk, majd befogjuk a bal orrlyukat és hosszan (8-ig számolva) kieresztjük a levegőt a jobb orrjáraton. Majd másik irányból kezdve is elvégezzük a gyakorlatot.

Fontos a meghosszabbított kilégzés, mert ennek során játszódik le a gázcsere a tüdőhólyagocskákban, ami szintén a szervezet méregtelenítését szolgálja. A gyakorlatok során mindvégig ügyeljünk arra, hogy mellkasunk legyen kiemelt, vállunkat gördítsük hátrafelé és lefelé,  fej, nyak, törzs legyen egyvonalban.

Ha rendszeresen végezzük ezeket a gyakorlatokat, hozzásegít minket ahhoz, hogy megismerjük saját testünk működését, blokkjait és visszataláljunk az egyensúlyi helyzetbe. A légzőgyakorlatok pozitív változást idéznek elő immunrendszerünkben és kiváló előkészítést jelentenek a testedzéshez.

Tudtad? A légzés és az, hogy ki mennyi ideig él, arra nagyon jó példa az állatvilágban a kutya, az elefánt és a teknős összehasonlítása. Az óriásteknős 3-szor lélegzik/perc, az elefánt 5-ször/perc, a kutya pedig 20-30-szor/perc. Az óristeknősök 150-200 évig is elélnek, az elefántok 70-80 évig, a kutya pedig maximum 15 évig. A mély, egyenletes légzéssel együtt jár a nyugodt vérmérséklet, és hát tudjuk, hogy a stressz eléggé megviseli a szervezetünket. Szóval a helyes légzés nagyon-nagyon fontos!

Utánozzuk a teknősbékát!

Ha nem is 150-200 évig élünk, mint a teknősbéka, de az alábbi gyakorlásával hatással lehetünk mi is nyugalmunkra, nyaki feszültségünk oldására. Egyenes háttal állva, vagy ülve belégzés közben vigyük előre állunkat, mint a teknősbéka, közben a felső test maradjon egyenes. Kilégzés közben írjunk le egy ívet lefelé a mellkas felé, majd térjünk vissza a kiindulóponthoz. Majd fordítsuk meg az irányt. Végül vízszintesen vigyük végig állunkat egy képzeletbeli téglalap szélén, előbb az egyik, majd  a másik irányba. Rajzoljunk állunkkal fektetett majd álló nyolcasokat a levegőbe. Akármelyik gyakorlatot végezzük, kössük össze a gyakorlatokat egyenletes és lassú légzéssel.

A stressz csökkentésében, ennek révén pedig az immunrendszerünk erősítésében, hogy megszűnjenek a vállfájdalmaink, és hogy testileg-lelkileg-szellemileg egyensúlyban legyünk, különösen hatásosnak bizonyulnak a légzőgyakorlatok. Figyeljünk a helyes légzésre, végezzünk légzőgyakorlatokat minden nap!

Légző-és jógagyakorlatok helyes végzésével, stresszoldással és a stressz mögött álló lelki blokkok feloldásával kapcsolatban segítségedre tudok lenni.

Keress bizalommal az anyalelekegyensuly@gmail.com e-mail címen, vagy www.facebook.com/Anyalelekegyensuly oldalon keresztül. Rólam és szolgáltatásaimról a www.anyalelekegyensuly.hu oldalon még több információt találsz.

Kiegyensúlyozott napokat kívánok!

Csombor-Budavári Bernadett

2021. 06. 18.

Fotók: Pixabay ingyenes letöltés

Szerző:
Csombor-Budavári Bernadett
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Csombor-Budavári Bernadett

Life coach,
Hatha jógaoktató, Gyerekjóga oktató,
One brain és brain gym kineziológus,
Természetgyógyász.

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.