8 tipp a jobb alvásért

8 tipp a jobb alvásért
99% Tari Valériától

Nem is gondolnánk, hogy az emberiség majdnem ötven százalékát érinti az alvászavar problémája. Vannak olyanok, akik csak egy terhelt napot követően nem tudják kikergetni a zakatoló gondolataikat fejükből, de akadnak olyanok is, akik komoly alvásproblémákkal küzdenek, és szinte rettegnek az elalvás előtti időszaktól.

Az alvászavart vehetjük figyelmeztető tünetnek is, hiszen nagyon gyakran valamilyen betegség előjele is lehet. 

Az alvást tehát komolyan kell vennünk, hiszen elengedhetetlen az egészség fenntartásához.

Mi történik, ha nem alszunk eleget?

  • Csökkenhet a koncentráció képességünk,
  • Fáradékonyak leszünk,
  • Eltűnik a frissességünk,
  • Negatívan hat az érzelmi állapotunkra,
  • Akadályoz a munkavégzésben,
  • Felborulhat a bioritmusunk,
  • Hosszú távon pedig depresszióhoz is vezethet.

Ezeken kívül természetesen számtalan problémát okozhat, de jobb lenne mindezt megelőzni, mintsem a negatív listát bővíteni.

Mit tehetünk tehát azért, hogy jobban aludjunk?

Létre kell hoznunk egy olyan rutint, amelyet testünk felismer, és képes követni. A fény és a sötétség szabályozott ritmusa segítséget nyújthat mind az elmének, mind a testnek. Éppen ezért néhány jeles szakértő létrehozott egy stratégiát, ami optimalizálhatja, és ritmizálhatja a cirkadián ritmust.

1. Tartsuk be az alvás és ébrenlét menetrendjét.

Ha képesek vagyunk fenntartani egy állandó alvási és ébrenléti ciklust, nagyban hozzájárulhatunk bioritmusunk megfelelő ritmusához. Próbáljunk úgy alkalmazkodni a sötét-fény ciklusához, hogy minden nap ugyan abban az időben kelünk fel, és ugyan abban az időben fekszünk le. Amennyiben lehetőségünk van rá, ne térjünk el hétköznap egy óránál többet, hétvégén pedig legfeljebb két óra eltérést engedélyezzünk magunknak. 

2. Vegyük figyelembe a fény minőségét.

Az emberi szervezet számára elengedhetetlen a nap fénye. Ha napközben nem ér minket fény, nem csak a bioritmusunk borulhat fel, hanem a szervezetünk háztartása is. A cél tehát, hogy napközben minél több fény érjen minket. Ha nincs módunk a szabadban, vagy természetes fény közegében lennünk, akkor törekedjünk arra, hogy a beltéri fényt kék színnel dúsított izzók adják. Ugyanakkor az alvás szempontjából nagyon fontos, hogy sötétben aludjunk, és lehetőség szerint éjszaka. Ha ez számunkra nem kivitelezhető, akkor mindenképp használjunk szemmaszkot, hogy megakadályozzuk a fény szembe jutását.

3. Vegyük figyelembe az alkonyat és a sötét közötti átmenetet.

Alkalmazkodjunk a természethez, és a legszűkebb környezetünkben lehetőség szerint teremtsük meg a természet sötétbe borulását. A lemenő nap halványodó fényét utánozhatjuk a belső terekben is. Minimalizáljuk az erős fényeket, és a kékes árnyalatú izzók helyett használjunk este sárgába, narancsba hajló fényadó testeket. Ideális esetben legalább három órával a lefekvés előtt szoktassuk szervezetünket a sötétség igényeihez. 

4. Ügyeljünk az éjszakai fényekre.

A természetes szervezet a fény jelzést nappalnak érzékeli. Ha éjszaka akár csak egy kicsi fény is eljut a szemünkhöz, az agyunk azt érzékeli, hogy nappal van. Ez által ösztönöz minket az éberségre, és elnyomja a melatonint. A melatonin az a hormon, amely azt mondja az agynak, hogy éjszaka van, tehát pihenni, és aludni kell. Ha mindenképp szükséges éjszaka a fény, – például azért, mert ki kell mennünk a mosdóra – akkor használjunk piros, vagy pirosas narancssárgás izzókat az adott területeken. 

5. Aludjunk éjjel.

Törekedjünk arra, hogy az éjászkát végigaludjuk, hiszen a szervezetnek zavartalan, és jó minőségű  alvásra van szüksége. Ha tehetjük, az éjszaka csak az alvásé legyen, így nappal nem lesz szükségünk a szunyókálásra. Ha mégis nagyon fáradtnak éreznénk magunkat napközben, akkor legfeljebb húsz percet aludjunk magunknak, és folytassuk a napi rutinunkat. 

6. Figyeljünk oda a helyes táplálkozásra.

Szervezetünknek sokkal több energiára van szüksége napközben, mint éjszaka. Az étkezések száma egyénenként eltérő, de talán egységesen tanácsolható, hogy lefekvés előtt három órával már ne terheljük a szervezetünket étkezéssel. Mivel sokkal több energiát dolgozunk fel napközben, ezért anyagcserénk is sokkal aktívabb, és a nehéz ételeket ebben az időszakban tudjuk a legjobban feldolgozni. Este tehát együnk kevesebbet, és könnyebb ételeket, hogy ne állhasson útunkba az alvászavar.

7. Kerüljük el a képernyőket.

Mivel javasolt az esti fények tompítása, ezért ebbe bele tartozik a szemünk kímélése is. A képernyő meredt szemmel történő bámulása azonban nem ezt a célt szolgálja. Be kell tehát kapcsolnunk a képernyő elengedő üzemmódunkat. A tévékről, monitorokról, telefonokról, és tabletekről kibocsátott kék fény negatív hatással lehet az alvásra. Nem csak késleltetheti, hanem meg is keserítheti az elalvást. Ha mindenképp dolgoznunk kell este, vagy tévét szeretnénk nézni, akkor használjunk kék fényt elzáró fóliát tartalmazó szemüveget, ami megakadályozhatja a kék fény szervezetre gyakorolt negatív hatását. 

8. Legyen átmenet a nappal és az éjszaka között.

Abban az esetben, ha nagyon rossz alvók vagyunk vagy valóban nehezen alszunk el, alakítsunk ki egy átmenet rituálét, amely elválasztja a napot az éjszakától. Ez a rituálé mindenképp legyen pihentető, vagy befelé forduló. Lehet ez lefekvés előtti meditáció, jóga, vagy akár légzésgyakorlat. Az lehet a legmegfelelőbb módszer, amely a testet is, és az elmét is nyugtatja. 

Ha nem tudsz aludni, és nem segít a fent leírt napi rutin, vagy életmód változtatás sem, akkor mindenképp érdemes lehet megvizsgálni a hitrendszereket, és a gyökérproblémákat, hogy mi az, ami gátol abban, hogy aludhass. Tedd fel magadnak a kérdést: Miért fontos számodra a folyamatos éberség? Minek vagy az őrzője?  Számtalan csodálatos önismereti módszer áll rendelkezésre, hogy feltárjuk a tudattalanban meghúzódó negatív programokat. Minden csak annak a kérdése, hogy “mennyire nyom az szög, amin fekszel?” Készen állsz leszállni róla, vagy tűröd még a fájdalmat? A döntés a tiéd!

Csodás napot!

Tari Valéria

Facebook: 99% Valódi Nők

Web: 99szazalek.blog

Fotók: Unsplush(pont)com

Tari Valéria
Szerző:
Tari Valéria
Szólj hozzá Te is

A cikk szerzője:

Tari Valéria

Tari Valéria

99% Légy az egyetlen! című könyv szerzője,
Párkapcsolati Szakértő,
Szent Kakaó Healing Ceremónia Facilitátor,
ThetaHealing Instruktor

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.